ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα

Ερντογάν: Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία και την εταιρική μας σχέση με την Ελλάδα» είπε ο Ερντογάν (Turkish Presidency via AP)

Μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αμερική και τα όσα είπε για τη στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα αλλά και τις συνεχόμενες παραβιάσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προ δύο ημερών στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός του φέρεται να είπε: «Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος προς την Κεντρική Επιτροπή είπε ότι «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας μετά από τις τελευταίες του δηλώσεις. Ο Μητσοτάκης είχε πει "Ας μην εμπλέκουμε τρίτους", όμως αυτός πήγε και μίλησε στην Αμερική. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία και την εταιρική μας σχέση».

Τι ενόχλησε τον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο κατά το ταξίδι του στην Αμερική και μεταξύ άλλων διαμήνυσε προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί άλλο κρούσμα της παραβατικής συμπεριφορά της.

«Δεν θα αποδεχθούμε ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Κι αυτό περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ήταν η αυστηρή αναφορά του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, εξέπεμψε σαφές μήνυμα και προς τους Αμερικανούς νομοθέτες αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών στην έκδοση Viper.

Επίσης, όσον αφορά το Κυπριακό είπε, ότι «μιλώντας για εχθρικές πράξεις, σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή που προκαλεί στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο τα τελευταία 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και την επακόλουθη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, σε συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο και στη γραμμή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπα χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ