ΚΟΣΜΟΣ

«Σταματήστε να στηρίζετε τρομοκράτες»: Αμετακίνητος ο Ερντογάν απέναντι σε Σουηδία - Φινλανδία

«Σταματήστε να στηρίζετε τρομοκράτες»: Αμετακίνητος ο Ερντογάν απέναντι σε Σουηδία - Φινλανδία
Άρση του εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, ζητά επίσης ο Ερντογάν AP Photo/Ali Unal

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρώτες επαφές του Τούρκου προέδρου από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης της Άγκυρας με τις δύο χώρες σχετικά με το επαπειλούμενο βέτο της Τουρκίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένα βήματα από την σκανδιναβική χώρα σχετικά με τις ανησυχίες της για τις κουρδικές «τρομοκρατικές» οργανώσεις και κάλεσε την Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε ακόμη στην Αντερσον ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε «ανοιχτή και άμεση» συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος ηγέτης, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται» ανέφερε ο Νιινίστο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την έκδοση έξι υποτιθέμενων μελών του PKK από τη Φινλανδία και έντεκα από τη Σουηδία. Μαζί με κάποια πρόσωπα που η Τουρκία κατηγορεί ως υποστηρικτές του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, η Τουρκία ζητά συνολικά 12 άτομα από την Φινλανδία και 21 από τη Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ