ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε 963 Αμερικανούς, ανάμεσά τους Μόργκαν Φρίμαν και Μάικ Πομπέο

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε 963 Αμερικανούς, ανάμεσά τους Μόργκαν Φρίμαν και Μάικ Πομπέο
Στο «στόχαστρο» της Μόσχας και το Χόλιγουντ, ενώ μακραίνει η λίστα της με τα «ανεπιθύμητα» πρόσωπα Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ενημερωμένος κατάλογος των «ανεπιθύμητων» προσώπων περιελαμβάνει την πλειοψηφία των Αμερικανών γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, δικηγόρους, πολίτες, διευθύνοντες συμβούλους — ακόμη και κάποιους που έχουν πεθάνει.

Στο «στόχαστρο» της Μόσχας βρέθηκε επίσης το Χόλιγουντ με τον ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν και τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέινερ να βρίσκονται στη λίστα. Το 2017, ο Ρέινερ συμμετείχε στην προώθηση της «The Committee to Investigate Russia» (σ.σ. Επιτροπή Έρευνας για τη Ρωσία) και ο Φρίμαν εμφανίστηκε σε βίντεο όπου, μεταξύ άλλων, δήλωνε ότι η Ρωσία «συνωμοτεί» σε βάρος των ΗΠΑ.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανήκει επίσης στην επίμαχη λίστα.

«Τα ρωσικά αντίμετρα είναι απαραίτητα και στόχος τους είναι να αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επιβάλει στον υπόλοιπο πλανήτη μια νεοαποικιακή νέα τάξη, να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον «έντιμο διάλογο» και διαχωρίζει τον αμερικανικό λαό από τις αρχές που «υποκινούν τη ρωσοφοβία».

Τον Μάρτιο, εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η λίστα περιελάμβανε επίσης τον γιο του Αμερικανου προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, και την πρώην υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Τον Απρίλιο, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, αλλά και τον CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία και σε άλλους 26 Καναδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και η Σοφί Τριντό, η σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ