ΚΟΣΜΟΣ

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» διαδηλώνουν στο Νταβός και ζητούν να φορολογηθούν άμεσα

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» διαδηλώνουν στο Νταβός και ζητούν να φορολογηθούν άμεσα
EPA/ GIAN EHRENZELLER

Μια ομάδα εκατομμυριούχων συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν «τώρα».

Οι διαδηλωτές, που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι», ζήτησαν αύξηση των φόρων στους πλούσιους για να αντιμετωπιστεί το «σκάνδαλο του κόστους ζωής που διαδραματίζεται σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο».

Το «κίνημα» ξεκίνησε στις ΗΠΑ και τον Ιανουάριο, με ανοιχτή επιστολή τους προς το Φόρουμ του Νταβός ζήτησαν τη φορολόγησή τους διότι θα βοηθούσε στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στη χρηματοδότηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση.

Στους «πατριώτες εκατομμυριούχους» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παραγωγός ταινιών και κληρονόμος Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, ο Δανός-Ιρανός επιχειρηματίας Ντζαφάρ Σάλτσι, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Νικ Χανάουερ και η Αυστριακή κληρονόμος της BASF, Μαρλέν Ενγκελχομ.

Μετά από δυόμισι χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιστρέφει στο Νταβός της Ελβετίας με φυσική παρουσία και περίπου 2.500 συμμετέχοντες. Στη φετινή διοργάνωση αναπόφευκτα κυριαρχεί στην ατζέντα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι μεταξύ των πολιτικών ηγετών που πρόκειται να παραστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ