ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν έναντι του αριστερού μπλοκ στην πρόθεση ψήφου

Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν έναντι του αριστερού μπλοκ στην πρόθεση ψήφου
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε δύο γύρους, στις 12 και στις 19 Ιουνίου (AP Photo/Michael Sohn)

Το κόμμα «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του προβλέπεται ότι θα είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Ipsos/Sopra Steria/Cevipof που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.

Η δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιουνίου φέρει τον Μακρόν και τους συμμάχους του να προηγούνται με το 28% των ψήφων, λίγο πιο μπροστά από το 27% που εμφανίζεται να λαμβάνει το αριστερό μπλοκ «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση», το οποίο συσπειρώνει την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν και τους συμμάχους της από το Κόμμα των Πρασίνων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε δύο γύρους, στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν νέα πρωθυπουργό, η δεύτερη μόλις φορά σε 30 χρόνια που μια γυναίκα στη Γαλλία καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Ωστόσο τα ποσοστά του πρώτου γύρου στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας, ελάχιστα προδικάζουν την τελική κατανομή των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τα πάντα κρίνονται στον δεύτερο γύρο, όπου σε κάθε μια από τις 577 εκλογικές περιφέρειες περνάνε τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα, αλλά και όσα υπερβαίνουν σε απόλυτο αριθμό ψήφων το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων.

Ο Μελανσόν έχει δηλώσει πως θέλει να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και ελπίζει να μην επιτρέψει στον Μακρόν να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου και να εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματός του που είναι υπέρ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως ο Μακρόν κέρδισε στα τέλη Απριλίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία στον θώκο, όμως θα χρειάζεται να έχει την πλειοψηφία των εδρών και στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί, ανάμεσά τους και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 65, στην οποία αντιτίθενται τόσο τα κόμματα της αριστεράς όσο και της δεξιάς.

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο περίπου το 22% των ψήφων, πίσω από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό συγκέντρωσε μόλις το 1,7% των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ