ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Ουκρανού προέδρου: Αποκλείει κατάπαυση του πυρός ή παραχωρήσεις στη Ρωσία

Σύμβουλος Ουκρανού προέδρου: Αποκλείει κατάπαυση του πυρός ή παραχωρήσεις στη Ρωσία
Ο Ποντόλιακ είπε ότι η πραγματοποίηση παραχωρήσεων θα λειτουργούσε ως μπούμερανγκ για την Ουκρανία (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία και είπε ότι το Κίεβο δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία με τη Μόσχα που να περιλαμβάνει εκχώρηση εδαφών.

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (μετά από οποιεσδήποτε παραχωρήσεις). Απλώς θα τεθεί σε παύση για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters από το προεδρικό γραφείο το Σάββατο.

Ο Ποντόλιακ είπε ότι η πραγματοποίηση παραχωρήσεων θα λειτουργούσε ως μπούμερανγκ για την Ουκρανία, επειδή η Ρωσία θα απαντούσε σκληρότερα μετά από οποιαδήποτε διακοπή των μαχών.

«Μετά από λίγο, με περισσότερη ένταση, οι Ρώσοι θα συσσωρεύσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό και θα δουλέψουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν λίγο, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξεκινήσουν μια νέα επίθεση, ακόμη πιο αιματηρή και ευρείας κλίμακας», συνέχισε ο Ποντόλιακ.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει στη μέση γιατί θα (αναπτύξει) μια «ρεβανσιστική» διάθεση και θα είναι ακόμα πιο σκληρή».

Ο Ουκρανός σύμβουλος απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επείγουσα κατάπαυση του πυρός που θα περιλαμβάνει τις ρωσικές δυνάμεις να παραμείνουν σε εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια και ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και μετά από αυτό θα είναι δυνατή η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Αντρίι Γιέρμακ επανέλαβε τα λόγια του Ποντόλιακ, γράφοντας στο Twitter την Κυριακή ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία»

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε από τη μεριά του, την Κυριακή, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά». «Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ