ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ισόβια στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε πρώτος για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ισόβια στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορήθηκε πρώτος για εγκλήματα πολέμου
Ο 21χρονος στρατιώτης είχε ομολογήσει το έγκλημα και είχε ζητήσει συγγνώμη από τη χήρα του θύματος ΕPA

Σε ισόβια καταδικάστηκε το 21χρονος Ρώσος στρατιώτης, στην πρώτη δίκη που διεξάχθηκε στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

O στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν, αιχμάλωτος στην Ουκρανία, καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ολεκσάντρ Σελίποφ, 62 ετών, σε βορειοανατολικό χωριό της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 62χρονου πολίτη όταν η συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων του δέχτηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Αρχικά ο 21χρονος οδήγησε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μαζί με άλλους τέσσερις στρατιώτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από Ουκρανούς μαχητές.

Στη συνέχεια ο Σισιμαρίν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σε ποδήλατο και μιλούσε στο τηλέφωνό του, αφού έλαβε εντολή «να σκοτώσει έναν άμαχο πολίτη για να μην τον αναφέρει στους Ουκρανούς υπερασπιστές», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το έγκλημα λέγεται ότι συνέβη κάποιες «δεκάδες μέτρα» από το σπίτι του θύματος και διαπράχθηκε με ένα τουφέκι AK-74.

Η δίκη αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για ωμότητες και βαναυσότητα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής της και, όπως σημειώνει, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την καταδίκη του Ρώσου στρατιώτη. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να προσφέρει βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ