ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «θα έχει φύγει» μέχρι το τέλος του 2022, ισχυρίζεται πρώην επικεφαλής της MI6  

Ο Πούτιν «θα έχει φύγει» μέχρι το τέλος του 2022, ισχυρίζεται πρώην επικεφαλής της MI6  
Πυκνώνουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου προέδρου Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τη νέα χρονιά, αλλά αντ’ αυτού θα βρίσκεται για καιρό υπό ιατρική παρακολούθηση, εκτιμά πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Ο σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, επικεφαλής της γνωστής ΜΙ6 μεταξύ 1999 και 2004, έκανε την πρόβλεψη αυτή εγείροντας φήμες για την με ταχείς ρυθμούς επιδείνωση της υγείας του 69χρονου Ρώσου προέδρου.

«Θα επιχειρήσω μια τολμηρή πρόβλεψη. Θεωρώ ότι μέχρι το 2023 θα έχει φύγει», δήλωσε ο σερ Ρίτσαρντ μιλώντας σε podcast, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. «Πιθανά [θα βρίσκεται] στο σανατόριο όπου δεν θα βρίσκεται ως ηγέτης της Ρωσίας».

«Είναι ένας τρόπος για να κινηθούν τα πράγματα χωρίς πραξικόπημα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας, Νικολάι Πατρούτσεφ ίσως αναλάβει τα σκήπτρα άμα τη αναχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αν η θέση μου επαληθευτεί και ο Πούτιν όντως εξαφανιστεί σε κάποιο σανατόριο, θεωρώ ότι είναι ο πιθανός αντικαταστάτης», λέει. «Και ασφαλώς η αντικατάσταση σε αυτό το σενάριο θα είναι μόνιμη. Εννοώ, γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει διαδοχή στη ρωσική ηγεσία. Σίγουρα δεν έχουν πλάνο διαδοχής».

Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προέβλεψε επίσης ότι η Ρωσία ίσως «διαλυθεί» τους επόμενους 12 με 18 μήνες εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση.

Οι αιτιάσεις του Βρετανού έρχονται εν μέσω της συνεχώς εντεινόμενης φημολογίας γύρω από την υγεία του Ρώσου προέδρου και του οργίου φημών ότι πάσχει από καρκίνο.

Την περασμένη εβδομάδα ένας άλλος πρώην αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κρίστοφερ Στιλ, είχε κάνει παρόμοια σχόλια, ισχυριζόμενος ότι ο Ρώσος ηγέτης έφευγε από σημαντικές συναντήσεις για να υποβληθεί σε ιατρικές θεραπείες.

Αλλά και από το περιβάλλον του Πούτιν έχουν ακουστεί κατά καιρούς παρόμοιες δηλώσεις. Πριν λίγους μήνες, ένας ολιγάρχης με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρος είχε επανειλημμένα ισχυριστεί ότι «είναι πολύ άρρωστος με καρκίνο του αίματος».

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, είχε ισχυριστεί ότι ο Πούτιν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στην πλάτη του, η οποία συνδέεται με τον υποτιθέμενο καρκίνο του, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το New Lines magazine, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ