ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο στο Ντονέτσκ «στήνουν» οι αυτονομιστές για τους μαχητές του Αζοφστάλ

Δικαστήριο στο Ντονέτσκ «στήνουν» οι αυτονομιστές για τους μαχητές του Αζοφστάλ
Μαχητές του Αζοφστάλ, αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων  Russian Defense Ministry Press Service via AP

«Διεθνές δικαστήριο» για τους Ουκρανούς μαχητές του Αζοφστάλ σχεδιάζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ο ακριβής αριθμός των μελών του Τάγματος Αζόφ που βρίσκονταν εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις παραμένει ασαφής. 

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως οι αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ κρατούνται εκεί, για τους οποίους «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας», χωρίς να διευκρινίζει ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

Νωρίτερα, ο Πουσίλιν ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι 78 γυναίκες.

Το Κρεμλίνο, που έχει στηρίξει τη ρητορική του για την εισβολή στην Ουκρανία στα περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας, έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνες για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος». Στο πλαίσιο αυτό, ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού Tass την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την ποινική μεταχείριση των υπερασπιστών της χαλυβουργίας στη Μαριούπολη μίλησε, την προηγούμενη Τρίτη, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Χαρακτηρίζοντας τα μέλη του Τάγματος Αζόφ «ναζί εγκληματίες πολέμου», δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με το Reuters, ήδη οι επιτροπές Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας προετοιμάζουν σχετικό νομοθέτημα.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση αναγνώρισης του ουκρανικού τάγματος Αζόφ «ως τρομοκρατικής οργάνωσης και απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία», έπειτα από αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ