ΚΟΣΜΟΣ

Libération: Χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στέλνει η Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας

Libération: Χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στέλνει η Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας
Μισθοφόροι της Wagner στο Μάλι της Αφρικής σε φωτογραφία που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις French Army via AP

Στη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération, με αφορμή την δημοσίευση έκθεσης της ΜΚΟ Syrians for Truth and Justice (STJ), βάσει της οποίας ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη, ενώ περίπου 40.000 έχουν υπογράψει συμβόλαια και περιμένουν να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Όπως σημειώνεται, η στρατολόγηση επιβλέπεται και επικυρώνεται από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, τη διαβόητη ομάδα Wagner και την πολιτοφυλακή Αλ Σαγιάντ, που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Οι ηγέτες της ρωσικής πολιτοφυλακής έρχονται απευθείας για να επιβλέπουν τη στρατολόγηση σε ορισμένες πόλεις της Συρίας, όπως η Σουέιντα ή η Δαμασκός. Δεν υπάρχει μόνο η ομάδα Wagner, αν και είναι η πιο γνωστή, αλλά αρκετές πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους Ρώσους, που συνεργάζονται με τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας», εξηγεί ο διευθυντής του STJ.

Υπογραμμίζεται το διπλό πλεονέκτημα για τη Μόσχα από την απασχόληση Σύρων μισθοφόρων, δεδομένου, ότι της επιτρέπει πρώτον να αποφύγει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού της και δεύτερον να έχει πρόσθετες δυνάμεις με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σε αποστολές για τον έλεγχο πόλεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ