ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Το επικρατέστερο σενάριο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Το επικρατέστερο σενάριο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα
Κινητοποίηση των υγειονομικών φορέων παγκοσμίως CDC via AP

Η ευλογιά των πιθήκων αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την εβδομαδιαία συνάντησή τους σήμερα, αλλάζοντας την… ατζέντα μετά από χρόνια συζήτησης για τον κορωνοϊό.

Η εξάπλωση του λοιμώδους μεταδοτικού νοσήματος έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, κινητοποιώντας τους υγειονομικούς φορείς.

Ωστόσο, ειδικοί από την Ελλάδα εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού.

Στην χώρα μας δεν έχει ακόμη καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών θα εξετάσει το θέμα για να χαράξει εγκαίρως στρατηγική.

Κατά πληροφορίες, την Ελλάδα δεν εξετάζεται ο γενικευμένος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η πρόταση που φαίνεται να έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε ομάδες υψηλού κινδύνου -όπως οι υγειονομικοί- αλλά και σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αυτό άλλωστε δήλωσε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA το πρωί της Τρίτης ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Την ίδια ώρα, θα υπάρξει σύσταση και για απομόνωση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με άτομο που νοσεί από την ευλογιά των πιθήκων για 21 ημέρες.

Οδηγίες ECDC

Στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων εφιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) την προσοχή των χωρών μελών, τις οποίες καλεί επίσης να επανεξετάσουν την διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς και αντιικών φαρμάκων.

Σημαντική επίσης είναι σύμφωνα με το ECDC η διαχείριση, ο εντοπισμός επαφών και η αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες καλούνται επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Συστάσεις για αποχή από σεξουαλική επαφή - Πόσο διαρκεί η απομόνωση

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα, αναφέρει το ECDC.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.

Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 67 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, 'Αντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ποιοι κινδυνεύουν με σοβαρή ασθένεια

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ