ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρή σπερμοφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές των Φιλιππίνων - Σειρά από θανάτους στις θάλασσες

Νεκρή σπερμοφάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές των Φιλιππίνων - Σειρά από θανάτους στις θάλασσες
Είναι η δεύτερη νεκρή σπερμοφάλαινα που βρέθηκε στις Φιλιππίνες φέτος DENR

Μια νεκρή σπερμοφάλαινα ξεβράστηκε στην ακτή των Φιλιππίνων με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σειρά από θανάτους των μεγάλων θηλαστικών.

Δύο ψαράδες εντόπισαν τη φάλαινα μήκους 18 μέτρων σε μια παραλία στην περιοχή του Νταβάο νωρίς το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (DENR). Έφερε πολλαπλές πληγές και ήταν πιθανότατα άψυχη όταν ξεβράστηκε στην ακτή, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη νεκρή σπερμοφάλαινα που βρέθηκε στις Φιλιππίνες φέτος, ενώ μια μέρα νωρίτερα ένα μια νεαρή φάλαινα ξεβράστηκε στην ακτή στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια μεγάλη αρσενικά και ένα νεογέννητο φαλαινάκι βρέθηκαν νεκρά στα Φλόριντα Κις, στις ΗΠΑ.

Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης καταγράφει τις σπερματοφάλαινες ως «ευάλωτες» και «υψηλού κινδύνου για εξαφάνιση». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απειλούμενο είδος.

Οι ειδικοί ερευνούν την αιτία θανάτου της φάλαινας που βρέθηκε στο Νταβάο και η νεκροψία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 36 ώρες.

Νωρίτερα φέτος, μια άλλη νεκρή φάλαινα, περίπου 13 μέτρων, ξεβράστηκε στην ακτή στο Μιντανάο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες, με τους θαλάσσιους βιολόγους να μην μπορούν να εξακριβώσουν τα αίτια θανάτου.

Πέντε ακόμη σπερμοφάλαινες ανακαλύφθηκαν νεκρές σε περιοχές γύρω από το Νταβάο το 2019. Ορισμένες είχαν φάει θαλάσσια σκουπίδια και τοξικά μικροπλαστικά.

Νεκροτομή σε μια αφυδατωμένη και αδυνατισμένη νεαρή φάλαινα έδειξε πως υπήρχαν στο στομάχι της κομμάτια από νάιλον σχοινί και πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης -που συνήθως χρησιμοποιούνται από τοπικούς πωλητές τροφίμων.

Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα για τις Αρχές είναι η απόρριψη των νεκρών φαλαινών, λόγω του μεγέθους τους.

Το να αφήσουν την φάλαινα στη φύση είναι μια επιλογή, ωστόσο τα αέρια που συσσωρεύονται μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Στο Νταβάο, ο περιφερειακός εκτελεστικός διευθυντής του DENR διέταξε να αποκλειστεί η περιοχή.

«Το κουφάρι πρέπει να απορριφθεί αμέσως γιατί η μυρωδιά του μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη για την κοινότητα», είπε.

Dead sperm whale washes ashore in Philippines, latest in string of deaths

By Heather Chen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ