ΚΟΣΜΟΣ

Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία

Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία
Ο Δρ Κίσινγκερ είπε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη (Jason Lee/Pool Photo via AP)

Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο είπε στο φόρουμ του Νταβός ότι θα ήταν μοιραίο για τη Δύση να παρασυρθεί από τη διάθεση της στιγμής και να ξεχάσει την κατάλληλη θέση της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

Ο Δρ Κίσινγκερ είπε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη και έφτασε κοντά στο να καλέσει τη Δύση να εκφοβίσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις με όρους που απέχουν πολύ από τους τρέχοντες πολεμικούς της στόχους.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είπε ότι η Ρωσία ήταν ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης για 400 χρόνια και ήταν ο εγγυητής της ευρωπαϊκής δομής ισορροπίας δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέπουν τη μακροπρόθεσμη σχέση, ούτε θα πρέπει να διακινδυνεύσουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα, πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε, προσθέτοντας με την περίφημη αίσθηση της realpolitik ότι ο σωστός ρόλος της χώρας είναι να είναι ένα ουδέτερο κράτος παρά το σύνορο της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ