ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις την Τετάρτη στην Αγκυρα με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διαβουλεύσεις την Τετάρτη στην Αγκυρα με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα θα ζητήσει συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία (φωτ. αρχείου) AP Photo/Arnulfo Franco

Αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μεταβαίνουν στην Άγκυρα, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με την τουρκική πλευρά σχετικά με τις αντιρρήσεις τους για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα θα ζητήσει συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις.

Σχετικά με την άφιξη των δύο αντιπροσωπειών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα διαβουλεύσεις σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας πρέσβη Ιμπραχίμ Καλίν και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάντ Ονάλ και τις αντιπροσωπίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας με επικεφαλής τον γραμματέα του Γραφείου του Σουηδού πρωθυπουργού Oscar Stenström και τον Φινλανδό υφυπουργό Εξωτερικών Jukka Salovaara».

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες να επισκεφθούν την Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος συνεχίζεται», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το Νταβός.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Φινλανδός υπουργός.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο χώρες αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική της ουδετερότητας την οποία είχαν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη», διαβεβαίωσε παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ από το Νταβός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ