ΚΟΣΜΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά διπλωματική επίλυση στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά διπλωματική επίλυση στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ ζητούν να πρυτανεύσει η διπλωματία στη συνεχώς κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Κομισιόν σε Τουρκία: Ο σεβασμός στους γείτονες προϋπόθεση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ

Νωρίτερα, θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου, Ντάνα Σπίναν

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου Προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε τα εξής: «O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος.

Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (23/5), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο στην τελευταία του ομιλία καθώς εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει για εμένα Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα μιλήσουμε ξανά. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο προκλητικός «Σουλτάνος». «Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία», σημείωσε οργισμένος.

Λίγο αργότερα, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε - μεταξύ άλλων - πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ