ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους – Ο ένας ήταν διηπειρωτικός

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους – Ο ένας ήταν διηπειρωτικός
Οι τρεις εκτοξεύσεις έγιναν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας από την περιοχή Σουνάν, κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις «βαλλιστικούς πυραύλους αγνώστου τύπου» προς τα ανατολικά και τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στην κορεατική χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

Ο ένας εκ των τριών ήταν διηπειρωτικός ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για τον πρώτο πύραυλο που εκτοξεύθηκε, ο οποίος κάλυψε απόσταση «360 χιλιομέτρων» φθάνοντας σε «μέγιστο υψόμετρο 540 χιλιομέτρων» προτού πέσει στη θάλασσα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό ΓΕΕΘΑ.

Η εκτόξευση των πυραύλων έγινε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Νότια Κορέα, όπου συμφώνησαν με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και να αναπτυχθούν περισσότεροι αμερικανικοί στρατηγικοί πόροι στη νοτιοκορεατική επικράτεια εάν κριθεί πως απαιτείται.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο διευκρίνισε πως οι τρεις εκτοξεύσεις έγιναν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας από την περιοχή Σουνάν, κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM), καθώς έχει κλιμακώσει από την αρχή της χρονιάς την προσπάθεια να ενισχύσει το οπλοστάσιό της. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε Ουάσινγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι ενδέχεται να προχωρήσει επίσης σε δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι πυραυλικές δοκιμές καταγράφηκαν παρότι η Πιονγκγιάνγκ αντιμετωπίζει επισήμως από τη 12η Μαΐου το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μίας χώρας όπου ο πληθυσμός της δεν έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δεν απάντησε καν στις προσφορές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να της προσφέρουν βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ