ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έχουμε στοιχεία για 20.000 εγκλήματα πολέμου» λέει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έχουμε στοιχεία για 20.000 εγκλήματα πολέμου» λέει το Κίεβο
Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζει το Κίεβο (AP Photo/Francisco Seco)

Για στοιχεία που αφορούν 20.000 εγκλήματα πολέμου κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές από την ημέρα της έναρξης της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, η ουκρανική αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη δίκη για διάπραξη εγκλήματος πολέμου στην Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Κατηγορούμενος ήταν ένας νεαρός ρώσος στρατιώτης ο οποίος καταδικάστηκε από ουκρανικό δικαστήριο για να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Ανταλλαγή κρατουμένων ζητάει ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει από τη Ρωσία να προχωρήσουν σε ανταλλαγή σταρτιωτών κρατουμένων.

«Ακόμα και αύριο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, «το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.

Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ