ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Καταγγέλλει έλλειψη ενότητας από τη Δύση έναντι της ρωσικής εισβολής στη χώρα του

Ζελένσκι: Καταγγέλλει έλλειψη ενότητας από τη Δύση έναντι της ρωσικής εισβολής στη χώρα του
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός (AP Photo/Markus Schreiber, File)

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητά μας και τώρα αυτή εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί για να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την ομιλία του κατήγγειλε ακόμη την «έλλειψη ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες από τότε που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή στη χώρα του.

«Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (εναφέρεται στη Δύση); Δεν το βλέπω», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια Της ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και υποστήριξε ότι «χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Τζο Μπάιντεν, τον αμερικανό ομόλογό του, για νέα οικονομική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», υπενθύμισε επικρίνοντας τη θέση του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος σε αυτό το στάδιο είναι απρόθυμος να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία!», σχολίασε ο Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ