ΚΟΣΜΟΣ

Λουίτζι Ντι Μάιο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις

Λουίτζι Ντι Μάιο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους, με τα όσα μπορεί να συμβούν στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο (AP Photo/Sergei Grits)

Στις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, με παρέμβασή του σε εκδήλωση της ιταλικής γεωργικής ένωσης Coldiretti.

«Ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέες πολεμικές συγκρούσεις, εξαιτίας των όσων μπορούν να συμβούν στις αγορές, στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο πρόβλημα αυτό, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σε σιτάρι», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η καθημερινή διατροφή εξαρτάται άμεσα από το ψωμί και η διατροφική -ακριβώς- αστάθεια, ως συνέπεια προκαλεί πολιτική αστάθεια» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, διαπίστωσε ότι διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, από την στιγμή που «τις ώρες αυτές άρχισε η απεμπλοκή ορισμένων εμπορικών πλοίων, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στους προορισμούς του, το ουκρανικό σιτάρι που βρίσκεται στα λιμάνια της χώρας».

Ρωσία: Εάν αρθούν κυρώσεις, θα αφήσουμε να αποπλεύσουν πλοία με τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Ο ίδιος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μιασυλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση τωνκυρώσεωνπου έχουνεπιβληθείστις ρωσικέςεξαγωγέςκαι στιςοικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ