ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Ομπάμα για το Κυπριακό: Ναι στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Έκθεση Ομπάμα για το Κυπριακό: Ναι στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
REUTERS/Carlos Barria

Την προσήλωση των ΗΠΑ στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Στη διμηνιαία έκθεση του προέδρου των ΗΠΑ προς την ηγεσία του Κογκρέσου που εκδίδεται βάσει σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας και καλύπτει το δίμηνο Δεκεμβρίου/ Ιανουαρίου καταγράφονται οι τρεις συναντήσεις του Δεκεμβρίου και οι τέσσερις του Ιανουαρίου που είχαν οι δύο ηγέτες, των οποίων οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν στη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Σημειώνεται επίσης την κοινή παρουσία τους στις 24 Δεκεμβρίου, για να απευθύνουν από κοινού μηνύματα για το νέο έτος. Αναφέρεται επίσης η ιστορική επίσκεψη Κέρι, στις 3 Δεκεμβρίου, αναγράφεται πως ήταν η πρώτη που έκανε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε 20 χρόνια.

Αναφορά γίνεται επίσης στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησαν στην Κύπρο από τις 11-13 Ιανουαρίου, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «για να μάθουν περισσότερα γύρω από τις πιθανές οικονομικές προκλήσεις και ευκαιρίες της επανένωσης της νήσου».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 20-23 Ιανουαρίου, η έκθεση γράφει ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, όπως και περιφερειακά και ενεργειακά ζητήματα. Ο κ. Μπάιντεν επαναβεβαίωσε το στρατηγική συνεταιρισμό μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης χωριστά με τον κ. Ακιντζί. Συνεχάρη και τους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους να φτάσουν σε λύση στο πλαίσιο της υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ διαδικασία για τη διευθέτηση».

Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στις 23 Ιανουαρίου στην Τουρκία, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους οποίους συζήτησε και το κυπριακό, η έκθεση του Αμερικανού προέδρου γράφει ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν «ενθάρρυνε την τουρκική κυβέρνηση να παίξει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο προς υποστήριξη μιας διευθέτησης του κυπριακού».

Αναφορά γίνεται επίσης στη συνάντηση που επίσης είχε με τους δύο ηγέτες στο Νταβός, στις 21 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστολή της αρμόδιας υφυπουργού Εξωτερικών για νομοθετικά ζητήματα, Τζούλια Φράιφιλντ, στην οποία επισημαίνεται ότι οι διευκολυνόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση συνεχίστηκαν στους δύο αυτούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Ο ρόλος ΗΠΑ και ΟΗΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ