ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Στάινμαϊερ σε Πούτιν: «Σταματήστε τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία αμέσως»

Μήνυμα Στάινμαϊερ σε Πούτιν: «Σταματήστε τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία αμέσως»
«Πολλές περιοχές του κόσμου θα απειληθούν από λιμό τους επόμενους μήνες» προειδοποιεί ο Γερμανός πρόεδρος AP Photo/Markus Schreiber

Να αποσύρει άμεσα τον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, σταματήστε τις εχθροπραξίες», τόνισε ο κ. Στάινμαϊερ σε ομιλία του με την οποία άνοιξε σύναξη της καθολικής εκκλησίας στη Στουτγκάρδη: «κ. Πούτιν, τερματίστε τα δεινά και την καταστροφή στην Ουκρανία. Διατάξτε τα στρατεύματά σας να αποσυρθούν. Μην αρνείστε άμεσες και σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος –αξίωμα βασικά εθιμοτυπικό, που όμως παραδοσιακά θεωρείται πως αποτελεί κάτι σαν ηθική πυξίδα της Γερμανίας– τόνισε πως η σύρραξη πλήττει πολλές άλλες χώρες, καθώς, με εκατομμύρια τόνους σιτηρών αποκλεισμένους στα ουκρανικά λιμάνια, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται δραματικά σε παγκόσμια κλίμακα.

«Πολλές περιοχές του κόσμου θα απειληθούν από λιμό και θανάτους τους επόμενους μήνες, ειδικά στον ανατολικό και τον νότιο τομέα της Αφρικής», προειδοποίησε ο κ. Στάινμαϊερ.

Οι συνέπειες αυτού που ο πρόεδρος της Γερμανίας αποκάλεσε «πόλεμο του Πούτιν» πλήττουν χώρες «που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού», όπου «η γη ξεραίνεται, γίνεται άγονη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, πως την Τετάρτη η Η Ρωσία δήλωνεέτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα.

Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ