ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Κίσινγκερ για τα ουκρανικά εδάφη: «Το ημερολόγιό του έχει μείνει στο 1932»

Ζελένσκι κατά Κίσινγκερ για τα ουκρανικά εδάφη: «Το ημερολόγιό του έχει μείνει στο 1932»
Τα οργισμένα σχόλια του Ζελένσκι έρχονται τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν νέες επιθέσεις στα ανατολικά της AP Photo/Efrem Lukatsky

Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο απευθύνθηκε στον Χένρι Κίσινγκερ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου και τη ρωσική εισβολή στην χώρα του αλλά και τη θέση που εξέφρασε ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός, στο πλαίσιο του Davos Forum, ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, την Τετάρτη απέρριψε προτάσεις ότι το Κίεβο θα εγκαταλείψει εδάφη του και θα κάνει παραχωρήσεις για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή θυμίζει την προσπάθεια κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας το 1938.

«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιό του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν», ανέφερε σε μήνυμά του.

Τα οργισμένα σχόλια του Ζελένσκι έρχονται τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν νέες επιθέσεις στα ανατολικά της.

Επίθεση Ζελένσκι και στους New York Times

«Συμπτωματικά», ανέφερε στη συνέχεια, «διάφορα άρθρα έχουν εμφανιστεί σε δυτικά ΜΜΕ και αναφέρουν πως η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί σκληρές υποχωρήσεις και να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Ίσως οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938, αλλά να σας θυμίσω, έχουμε 2022. Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που παραχωρούνται. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ