ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για την παράνομη αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στον Ειρηνικό

Έρευνα για την παράνομη αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στον Ειρηνικό
Παρά τη βάρβαρη και απαγορευμένη πρακτική αυτή ψαρέματος, το εμπόριο των πτερυγίων καρχαρία εξακολουθεί να ανθεί AP Photo/Wilfredo Lee

Ανεξάρτητη έρευνα διέταξε το Marine Stewardship Council (MSC), ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πιστοποιεί τους ψαράδες για τη βιώσιμη αλιεία μετά από καταγγελίες για παράνομο ψάρεμα καρχαριών από πλοία ψαρέματος τόνου από πιστοποιημένους αλιείς του Ειρηνικού.

Η αφαίρεση των πτερυγίων του καρχαρία και η απόρριψη του εναπομείναντος σώματός του εν ζωή στη θάλασσα συνιστά μια σκληρή πρακτική.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα από τρία αλιευτικά σκάφη που δρουν στον δυτικό κεντρικό Ειρηνικό και είχαν πιστοποιηθεί από τον MSC, ο οποίος διοικεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα αλιευτικής πιστοποίησης.

Επίσημα έγγραφα από ανεξάρτητους παρατηρητές που ελέγχουν τη συμμόρφωση των αλιέων και ήρθαν στην κατοχή της Guardian, ισχυρίζονται ότι οι αφαιρέσεις των πτερυγίων από τους καρχαρίες έγιναν από πιστοποιημένα αλιευτικά το 2019 και στις αρχές του 2020.

Πέραν της σκληρής και παράνομης πρακτικής, οι αναφορές έκαναν λόγο για είδη καρχαριών που ταξινομούνται ως «σχεδόν απειλούμενα» με εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Σύμφωνα μια περσινή μελέτη, το ένα τρίτο των ειδών καρχαριών έχει υπεραλιευθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Παρά τα στοιχεία, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει ώστε να εμποδίσουν τη δράση αυτή ούτε ελέγχεται κανείς.

Παρά τη βάρβαρη και απαγορευμένη πρακτική αυτή ψαρέματος, το εμπόριο των πτερυγίων καρχαρία εξακολουθεί να ανθεί.

Το Χονγκ Κονγκ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πτερυγίων καρχαρία στον κόσμο, είναι υπεύθυνο σχεδόν για το 50% του παγκόσμιου εμπορίου. Τα πτερύγια που πωλούνται στο Sai Ying Pun προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες και 76 διαφορετικά είδη ψαριών εκ των οποίο το ένα τρίτο απειλείται.

Πάνω από 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για παγκόσμιο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ