ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς στο Νταβός: Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο

Σολτς στο Νταβός: Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο
«Ο Πούτιν θέλει να επιστρέψει σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία η ισχύς υπαγορεύει τι είναι σωστό - στην οποία η ελευθερία, η αποφασιστικότητα και η κυριαρχία δεν είναι για όλους», είπε ο Γερμανός καγκελάριος AP Photo / Markus Schreiber

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε ομιλία την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με τις παρατηρήσεις του να επικεντρώνονται στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τον ίδιο να τονίζει πως «ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ως καγκελάριου της Γερμανίας, ο Σολτς έβαλε στο στόχαστρο την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη συμπεριφέρεται, σαν να έχει το δικαίωμα να επανασχεδιάζει τα σύνορα. Ο Πούτιν θέλει να επιστρέψει σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία η ισχύς υπαγορεύει τι είναι σωστό - στην οποία η ελευθερία, η αποφασιστικότητα και η κυριαρχία δεν είναι για όλους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς.

Πρόσθεσε δε: «Είναι θέμα να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει υπαγορευμένη ειρήνη - η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί αυτό και ούτε εμείς».

Ο Σολτς, ο οποίος είχε επικριθεί για την αρχική του διστακτικότητα απέναντι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σημείωσε ότι στη Γερμανία έχει πλέον επέλθει μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την αμυντική της πολιτική.

Βομβαρδίστηκαν 40 πόλεις στο Ντονμπάς - Χιλιάδες αιχμάλωτοι πολέμου από την Ρωσία

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να θάψουν τους νεκρούς αμάχους σε μαζικούς τάφου.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ έχουν συλληφθεί περίπου 8.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο, κατά τον πόλεμο που διεξάγει και ο οποίος διαρκεί ήδη τρεις μήνες, η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από δύο ανατολικές επαρχίες που η Ρωσία διεκδικεί για λογαριασμό των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και διεξάγει επίθεση από τρεις πλευρές σε μια απόπειρα να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν την πόλη Σεβεροντονέτσκ και τη δίδυμή της Λισιτσάνσκ. Η πτώση των πόλεων αυτών θα σήμαινε ότι ολόκληρη η επαρχία του Λουχάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο του Κρεμλίνου στον πόλεμο που διεξάγει.

«Οι εισβολείς έπληξαν με πυροβολικό περισσότερες από 40 πόλεις στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε 47 μη στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων σε 38 κατοικίες και ένα σχολείο. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και 12 τραυματίσθηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook η Κοινή Δύναμη Κρούσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ δύο «εχθροί στρατιώτες» σκοτώθηκαν.

Από το γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι 11 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και 8 στο Λισιτσάνσκ.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως τα ρωσικά στρατεύματα υπερτερούν των ουκρανικών δυνάμεων σε ορισμένα σημεία στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο προσπαθεί ανεπιτυχώς να οργανώσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Μόσχα.

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, που κρατούνται στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, αριθμούν περίπου 8.000, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λουχάνσκ Ροντιόν Μιρόσνικ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα, η αστυνομία στο Λισιτσάνσκ θάβει τα πτώματα αμάχων σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι. Περίπου 150 νεκροί ενταφιάστηκαν σε τάφο σε μία περιφέρεια, πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των νεκρών που ενταφιάζονται θα μπορέσουν να κηδεύσουν εκ νέου τους νεκρούς τους μετά τον πόλεμο και η αστυνομία εκδίδει έγγραφα που δίνουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά θανάτου των αγαπημένων τους, δήλωσε ο Γκαϊντάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ