ΚΟΣΜΟΣ

Με πόλεμο απειλεί την Πολωνία ο ηγέτης των Τσετσένων: «Αν πάρουμε εντολή, σε 6 δεύτερα είμαστε εκεί»

Με πόλεμο απειλεί την Πολωνία ο ηγέτης των Τσετσένων: «Αν πάρουμε εντολή, σε 6 δεύτερα είμαστε εκεί»
«Το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει» είπε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν AP Photo/Musa Sadulayev

Απειλές για πόλεμο στην Πολωνία έκανε ο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

«Πάρτε πίσω τα όπλα σας» απείλησε σε μήνυμά του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC Φράνσις Σκαρ, ο Καντίροφ είπε ότι «το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει» και ότι «ενδιαφέρεται για την Πολωνία».

«Μετά την Ουκρανία, αν μας δοθεί η εντολή, σε έξι δευτερόλεπτα θα σας δείξουμε τι είμαστε ικανοί», ανέφερε ο Τσετσένος ο οποίος όπως είχε γίνει γνωστό, βρίσκεται στην Ουκρανία.

Η Πολωνία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα για να τη βοηθήσει να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής.

Η δήλωση του Καντίροφ υπογραμμίζει τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι Πολωνοί αξιωματούχοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπολύσει επίθεση στη χώρα, μελλοντικά.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει δώσει ενδείξεις για τα σχέδια του, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Al Jazeera που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου ότι είναι βέβαιος ότι ο Πούτιν θα ήθελε να επιτεθεί στην Πολωνία, «όχι όμως σύντομα λόγω του ότι είναι απασχολημένος με την Ουκρανία».

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του παραστρατιωτική δύναμη γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Έπειτα, έχουν κυκλοφορήσει πολλές εικόνες με τους Τσετσένους ενόπλους να πυροβολούν με αυτόματα όπλα στους δρόμους της κατεστραμμένης Μαριούπολης και να κάνουν έρευνες από κτήριο σε κτήριο.

Σε ένα από τα βίντεο, που κοινοποιήθηκε από τον Τσετσένο πολέμαρχο, στα τέλη Μαρτίου εμφανίζονταν Τσετσένοι στρατιώτες να πανηγυρίζουν καθώς η κάμερα γυρνούσε για να δείξει τις σκελετωμένες πολυκατοικίες. Οι στρατιώτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και πλήρη στρατιωτική εξάρτυση, σηκώνουν τις γροθιές τους στην κάμερα και ακούγονται να φωνάζουν «Αλάχου άκμπαρ».

Στο κανάλι του στο Telegram, ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του καθαρίζουν «την περιοχή από τους ναζί».

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ