ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Αν θέλει η Ουκρανία συνομιλίες, να εκπληρώσει τους όρους μας- «Βολές» στη Δύση για τα σιτηρά

Πεσκόφ: Αν θέλει η Ουκρανία συνομιλίες, να εκπληρώσει τους όρους μας- «Βολές» στη Δύση για τα σιτηρά
O Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους της για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Ουκρανία να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Η Μόσχα απαιτεί η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, μεταξύ άλλων. Το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά τα αιτήματα της Ρωσίας.

Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο απευθύνθηκε στον Χένρι Κίσινγκερ, νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιό του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν», ανέφερε σε μήνυμά του.

Πεσκόφ: Η Δύση εμποδίζει την εξαγωγή των σιτηρών

Παράλληλα ο Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την κατάσταση αυτή επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τις ενέργειές τους που οδήγησε σε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Δύση την άρση των κυρώσεων που, όπως καταγγέλλει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ