ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν χρειάζονται κήρυκες»: Ο Σι Τζινπίνγκ στην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Δεν χρειάζονται κήρυκες»: Ο Σι Τζινπίνγκ στην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Σι είπε στην Μπατσελέτ ότι η ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας «ταιριάζει στις δικές της εθνικές συνθήκες» (AP Photo/Ng Han Guan, File)

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπερασπίστηκε το ιστορικό της χώρας του στα ανθρώπινα δικαιώματα την Τετάρτη, λέγοντας σε έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι «δεν χρειάζεται «κήρυκες» να κάνουν τα αφεντικά σε άλλες χώρες.

Οι δηλώσεις του Σι, που έγιναν σε βιντεοκλήση με την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, είναι πιθανό να ενισχύσουν τη διαμάχη γύρω από ένα ταξίδι που οι επικριτές λένε ότι κινδυνεύει να γίνει εργαλείο προπαγάνδας για το Πεκίνο.

Η Μπατσελέτ, η οποία έφτασε στην Κίνα τη Δευτέρα για μια εξαήμερη περιοδεία, αναμένεται να επισκεφθεί την πιο δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορίες για μαζικό εγκλεισμό, καταναγκαστική αφομοίωση, καταναγκαστική εργασία και καταναγκαστική στείρωση κατά Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.

Όμως, το ταξίδι, το πρώτο από έναν επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα από το 2005, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία πρόσβασης που θα έχει η Μπατσελέτ να μιλά με ντόπιους χωρίς επίβλεψη, εγείροντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία του γραφείου της.

Την Τετάρτη, ο Σι είπε στην Μπατσελέτ ότι η ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας «ταιριάζει στις δικές της εθνικές συνθήκες».

«Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμία χώρα δεν είναι τέλεια, δεν χρειάζονται «κήρυκες» να κάνουν τα αφεντικά σε άλλες χώρες, πόσο μάλλον να πολιτικοποιούν το θέμα, να εφαρμόζουν δύο μέτρα και σταθμά ή να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε ο Σι σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Μπατσελέτ δήλωσε ότι δεσμεύτηκε για την επίσκεψη επειδή «είναι προτεραιότητα η άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στο CNNi από την Ύπατη Αρμοστεία.

«Για να είναι βιώσιμες η ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια, τοπικά και διασυνοριακά, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα τους», είπε η Μπατσελέτ. «Η Κίνα έχει έναν κρίσιμο κανόνα να παίξει στους πολυμερείς θεσμούς για την αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, την αστάθεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, την ανισότητα, την κλιματική αλλαγή και άλλα».

Η Μπατσελέτ αναμένεται να επισκεφτεί τις πόλεις Κασγκάρ και Ουρουμκι στο Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Το υπουργείο είπε ότι το ταξίδι της θα πραγματοποιηθεί σε «κλειστό κύκλο», που σημαίνει ότι η αντιπροσωπεία της θα απομονωθεί μέσα σε μια «φούσκα» για να περιορίσει την πιθανή εξάπλωση του Covid-19 και δεν θα επιτρέπεται σε διεθνείς δημοσιογράφους να ταξιδέψουν μαζί της.

«Δεν έχουμε καμία προσδοκία ότι (η Κίνα) θα παραχωρήσει την απαραίτητη πρόσβαση που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αδιαπραγμάτευτης αξιολόγησης του περιβάλλοντος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος να συμφωνήσουμε σε μια επίσκεψη υπό τις περιστάσεις», είπε ο Πράις, προσθέτοντας ότι η Μπατσελέτ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα «των φρικαλεοτήτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας» στην περιοχή.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η Μπατσελέτ πρέπει «να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

«Η επί μακρόν καθυστερημένη επίσκεψη της Μισέλ Μπατσελέτ στο Σιντζιάνγκ είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, αλλά θα είναι επίσης μια τρέχουσα μάχη ενάντια στις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να συγκαλύψει την αλήθεια», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Άγκνες Καλαμαρ.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει μέτρα για να μετριάσει αυτό και να αντισταθεί στο να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της κραυγαλέας προπαγάνδας», πρόσθεσε.

'No need for preachers,' Chinese leader Xi Jinping tells UN human rights chief, By Nectar Gan and CNN's Beijing bureau

ΔΗΜΟΦΙΛΗ