ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Partygate: Μακραίνει η λίστα των Τόρις που καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί

Σκάνδαλο Partygate: Μακραίνει η λίστα των Τόρις που καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί
Περισσότεροι από 15 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί (Leon Neal/Pool Photo via AP)

Μακραίνει η λίστα των βουλευτών των Τόρις που έχουν καλέσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, στη σκιά του σκανδάλου Partygate, για τις ευθύνες και τη στάση που κράτησε μετά τα επίμαχα πάρτι.

Ακόμη δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος απέσυραν σήμερα, Πέμπτη, την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του Τζόνσον μετά την δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για το σκάνδαλο Partygate.

Μία ημέρα μετά την δημοσίευση της έκθεσης που περιγράφει μία κουλτούρα ξεφαντώματος στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown, οι συντηρητικοί βουλευτές Τζον Μπάρον και Ντέιβιντ Σίμοντς δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό.

Κοινοβουλευτική επιτροπή ερευνά αν ο Βρετανός πρωθυπουργός παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων διαβεβαιώνοντας ότι δεν γνώριζε ότι παραβιάστηκαν νόμοι.

Ο Τζον Μπάρον, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2001, δήλωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του διότι πιστεύει ότι ο Τζόνσον «ενσυνειδήτως» παραπλάνησε το κοινοβούλιο, κατηγορία που ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται.

«Δεδομένης της κλίμακας παραβίασης των κανόνων στον αριθμό 10 (της Ντάουνινγκ Στριτ), δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Κατά συνέπεια, οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του στο κοινοβούλιο ότι δεν υπήρξε παραβίαση κανόνων απλώς δεν είναι αξιόπιστες», εξηγεί στην ανακοίνωση ο βουλευτής.

«Εχοντας ανέκαθεν δηλώσει ότι θα εξετάσω όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πριν αποφασίσω, φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει πλέον στην υποστήριξή μου, δεν μπορώ πλέον να του δώσω το ελαφρυντικό της αμφιβολίας».

Ο Ντέιβιντ Σίμοντς, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κοινού. «Κατά συνέπεια, είναι η ώρα να αποχωρήσει ώστε μια νέα ηγεσία να μπορέσει να προωθήσει το σημαντικό έργο της κυβέρνησης», αναφέρει στην επιστολή του.

Περισσότεροι από 15 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στην άρνησή του και δηλώνει ότι έχει έργο να υλοποιήσει στην κυβέρνηση.

Για να ξεκινήσει διαδικασία πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργίας Τζόνσον, 54 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πρέπει να αποστείλουν επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής 1922 διατυπώνοντας το σχετικό αίτημα.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές και μόνο ο πρόεδρος γνωρίζει πόσες τέτοιες επιστολές τού έχουν απευθύνει μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ