ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία:Δυναμώνουν οι φωνές για «σοβαρές συνομιλίες» - Πλημμυρισμένα χωριά ενώ εντείνονται οι μάχες

Ουκρανία:Δυναμώνουν οι φωνές για «σοβαρές συνομιλίες» - Πλημμυρισμένα χωριά ενώ εντείνονται οι μάχες
Ρωσικό ελικόπτερο KA-52 απογειώνεται για αποστολή στην Ουκρανία Russian Defense Ministry Press Service via AP

Νέες προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θέτει η ουκρανική πλευρά, την ώρα που οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε χθες Σάββατο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«“Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί”, για ακόμη μια φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”... διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα χθες, ο Ποντολιάκ είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

Το Σάββατο, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανιας προέτρεψαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει «απευθείας και σοβαρές διαπραγματεύσεις» με τον Ουκρανό πρόεδρο, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία.

Πλημμυρισμένα χωριά

Περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν μερικώς κάτω από το νερό μήνες μετά την καταστροφή φράγματος που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε αργά χθες ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέξιι Κουλέμπα.

Ο ουκρανικός στρατός ανατίναξε φράγμα στον ποταμό Ιρπίν τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το χωριό και μεγάλες εκτάσεις γης γύρω από αυτό, αν και η κίνηση αυτή απέτρεψε τα ρωσικά τεθωρακισμένα από το να φθάσουν στο Κίεβο.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν πλημμυρισμένα», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Ο κόσμος δείχνει κατανόηση για την κατάσταση. Εμείς, με τη σειρά μας, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιλύσουμε το θέμα».

Το χωριό εκκενώθηκε μερικώς μετά την έναρξη της εισβολής, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν από τότε που η Μόσχα επικέντρωσε την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

Το σαββατοκύριακο, ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

«Ο στρατός καταστρέφει τα πάντα»

Στο Σεβεροντονέτσκ, «οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται (...) ο στρατός πολύ απλά καταστρέφει την πόλη», διαβεβαίωσε στον λογαριασμό του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σέργκι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στα περίχωρα της πόλης όπου υπέστησαν «βαριές απώλειες», ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εκτοπίσουν τους Ρώσους από ένα ξενοδοχείο.

Όμως ο κυβερνήτης δηλώνει ότι «το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι αποκομμένο» από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές. Η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να καθίσταται δυνατή, είπε.

Ο κυβερνήτης απαντούσε σε αστυνομικό αξιωματούχο της φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, ο οποίος έλεγε την Παρασκευή ότι «η πόλη Σεβεροντονέτσκ είναι επί του παρόντος περικυκλωμένη» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι παγιδευμένα εκεί.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε το Σάββατο στο Telegram ότι «(ο εχθρός) πραγματοποίησε επιχειρήσεις εφόδου στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ, Οσκολονίβκα, Τοσκίβκα, μάταια, υπέστη απώλειες και υποχώρησε σε θέσεις που κατείχε προηγουμένως».

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ήταν «μια ισχυρή νίκη» για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς «ο στρατός τους δεν είχε μεγάλες νίκες και πρέπει να τροφοδοτήσουν τον πληθυσμό τους με κάτι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ