ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Συμφωνία Βούτσιτς-Πούτιν για την παροχή φυσικού αερίου σε προνομιακή τιμή

Σερβία: Συμφωνία Βούτσιτς-Πούτιν για την παροχή φυσικού αερίου σε προνομιακή τιμή
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε τριετές συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου στην Σερβία Sergei Ilnitsky / Pool Photo via AP

Σε συμφωνία για την υπογραφή τριετούς συμβολαίου παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και μάλιστα σε προνομιακή τιμή, κατέληξαν την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πετύχαμε μία καλή συμφωνία. Η τιμή του αερίου θα καθορίζεται με βάση την τιμή του αργού πετρελαίου και θα κυμαίνεται από 310 έως 408 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βούτσιτς μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα έχει τριετή διάρκεια και θα αφορά την προμήθεια ποσότητας 2,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η Σερβία είχε δεκαετές συμβόλαιο με την GazProm που λήγει στις 31 Μαΐου.

Ο κ. Βούτσιτς επισήμανε ότι με τη σημερινή συμφωνία που έκανε με τον κ. Πούτιν επιτυγχάνεται η ενεργειακή ασφάλεια για τον επερχόμενο χειμώνα όταν -όπως είπε- η Σερβία θα πληρώνει το φυσικό αέριο έως και δέκα φορές φθηνότερα απ' ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία Βούτσιτς-Πούτιν έγινε αναφορά και στο θέμα της Ουκρανίας. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την κατάσταση και του επισήμανε ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Μόσχα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, το γνωρίζει το Κίεβο όπως και τα κέντρα εξουσίας των δυτικών χωρών».

Ο Αλ. Βούτσιτς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για κάποιες πτυχές του σχεδίου ωστόσο αρνήθηκε να τις αποκαλύψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ