ΚΟΣΜΟΣ

Πομπηία: Τι μάθαμε από την ανάλυση DNA ανθρώπου που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου

Πομπηία: Τι μάθαμε από την ανάλυση DNA ανθρώπου που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου
Οι επιστήμονες ανέλυσαν σκελετούς ανθρώπων που πέθαναν το 79 μ.Χ. στην Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου Parco Archeologico di Pompei via AP

Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα ανθρώπου, ο οποίος είχε πεθάνει στην Πομπηία της Ιταλίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν (αλληλουχίσουν) οι επιστήμονες.

Προηγουμένως είχαν «διαβαστεί» μόνο μικρά τμήματα μιτοχονδριακού DNA από ανθρώπους και ζώα της κατεστραμμένης Πομπηίας.

Οι ερευνητές από την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τους Γκαμπριέλε Σκοράνο και Σερένα Βίβα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Σαλέντο (Λέτσε), αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν τους σκελετούς δύο ατόμων (ενός άνδρα 35-40 ετών και μίας γυναίκας άνω των 50 ετών) που είχαν ανακαλυφθεί στον Οίκο του Τεχνίτη στην Πομπηία και από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα DNA. Τελικά κατέστη δυνατό να γίνει ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος μόνο του άνδρα.

Η σύγκριση με DNA από 1.030 άλλους αρχαίους σκελετούς και 471 σύγχρονους Δυτικοευρωπαίους δείχνει ότι το DNA του άτυχου άνδρα της Πομπηίας είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνο των σύγχρονων κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας και όσων ζούσαν στην Ιταλία κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο.

Επίσης, το γενετικό υλικό του έχει γονίδια που συνήθως βρίσκονται στη Σαρδηνία. Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε προσβληθεί από ένα βακτήριο που προκαλεί φυματίωση.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα κατορθώσουν να «διαβάσουν» το πλήρες γονιδίωμα και άλλων σκελετών της Πομπηίας, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη γενετική ιστορία και στις ζωές του πληθυσμού της.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ