ΚΟΣΜΟΣ

Edmond Rostand: Η Google τιμάει με doodle τον Γάλλο ποιητή και δραματουργό

Edmond Rostand: Η Google τιμάει με doodle τον Γάλλο ποιητή και δραματουργό
Ο Ροστάν έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας στις 30 Μαΐου του 1901

H Google, μέσα από το σημερινό της doodle τιμάει τη μνήμη του Γάλλου ποιητή και δραματουργού, Εντμόν Ροστάν.

Ο Ροστάν έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας στις 30 Μαΐου του 1901.

Γεννήθηκε στη Μασσαλία, στη Γαλλία, σε μία πλούσια και καλλιεργημένη προβηγκιανή οικογένεια.

Σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο κολέγιο Στανισλάς στο Παρίσι. Συνέχισε με νομικές σπουδές και παράλληλα έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Le Gant rouge» (Το κόκκινο γάντι) και αρκετά ποιήματα χωρίς καμία επιτυχία.

Το 1890 εγκατέλειψε τις νομικές σπουδές και, αν κι είχε πάρει την άδεια, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890 με τίτλο «Les Musardises».

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots», αλλά η επιτυχία ήρθε, το 1894 με τους «Ρομαντικούς».

Στη συνέχεια έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895, και «La Samaritaine» (Η Σαμαρίτιδα) το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανέβηκε στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac), που υπήρξε ένας θρίαμβος σπάνιος για τα θεατρικά χρονικά.

Το «Aiglon» (Αετιδέας), έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών. Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία.

Ο Εντμόν Ροστάν πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Δείτε το σημερινό doodle της Google:

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ