ΚΟΣΜΟΣ

Αποφοίτησες από κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου; Η Βρετανία τώρα σου προσφέρει ειδική βίζα

Αποφοίτησες από κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου; Η Βρετανία τώρα σου προσφέρει ειδική βίζα
O κατάλογος των κορυφαίων πανεπιστημίων για το 2021 περιελάμβανε 20 αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το MIT AP Photo/Mary Schwalm

Οι απόφοιτοι των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση για να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος βίζας, αποκλειστικά γι' αυτούς. 

Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι πρόκειται για μια ειδική γραμμή «ατόμων υψηλού δυναμικού», που έχει σκοπό να προσελκύσει τους «φωτεινότερους και καλύτερους» στην αρχή της καριέρας τους.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη σε αποφοίτους των κορυφαίων πανεπιστημίων εκτός Ηνωμένου Βασιλείου που αποφοίτησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει το BBC.

Οι απόφοιτοι θα είναι επιλέξιμοι ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκαν και δεν θα χρειάζεται να τους έχει γίνει προσφορά εργασίας για να υποβάλουν αίτηση.

Στους επιτυχόντες θα δοθεί βίζα εργασίας διάρκειας δύο ετών εάν είναι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου και τριών ετών εάν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Στη συνέχεια, θα μπορούν να αποκτήσουν άλλες βίζες μακροχρόνιας απασχόλησης εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, ένα άτομο πρέπει να έχει φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο που βρέθηκε στη λίστα με τα 50 κορυφαία τουλάχιστον σε δύο από τα συστήματα αξιολόγησης των Times Higher Education World University Rankings, Quacquarelli Symonds World University Rankings ή του Academic Ranking of World Universities κατά το έτος που αποφοίτησε.

Ο κατάλογος των επιλέξιμων πανεπιστημίων από το 2021, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά από την κυβέρνηση, περιελάμβανε 20 αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το MIT.

Όπως θα δείτε στη σχετική λίστα, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται, ενώ από την Ευρώπη, στη λίστα βρίσκεται ένα γαλλικό, ένα γερμανικό, ένα σουηδικό και δύο ελβετικά.

Η συγκεκριμένη βίζα θα κοστίζει 715 βρετανικές λίρες συν το πρόσθετο τέλος υγείας μετανάστευσης, που επιτρέπει στους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα υγείας.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να φέρουν στη Βρετανία και τις οικογένειές τους, αν και υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Θα πρέπει επίσης να περάσουν έναν έλεγχο ασφάλειας και εγκληματικότητας και να είναι ικανοί στα Αγγλικά τουλάχιστον στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1, που ορίζεται ως να έχουν την «ευχέρεια να επικοινωνούν χωρίς προσπάθεια με ντόπιους».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αλλαγή που επιτρέπει στους ξένους υπηκόους να παραμείνουν και να εργάζονται στη Βρετανία για έως και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ