ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Εξελέγη επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης ο Πίτερ Ντάτον

Αυστραλία: Εξελέγη επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης ο Πίτερ Ντάτον
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον, εξελέγη νέος αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας (Lukas Coch/AAP Image via AP)

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον, εξελέγη νέος αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου από το Εργατικό Κόμμα.

Ο Πίτερ Ντάτον, είναι υποστηρικτής της σκληρής γραμμής στους συντηρητικούς και εξελέγη χωρίς αντίπαλο.

Υποσχέθηκε να ξαναφέρει στο σωστό δρόμο το κόμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2025 και να ετοιμάσει ένα σχέδιο ώστε να «καθαρίσει την ακαταστασία που αναπόφευκτα θα αφήσουν οι Εργατικοί».

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αποκαταστήσει την ενότητα του Φιλελεύθερου Κόμματος. Ενός σχηματισμού βαθιά διαιρεμένου ανάμεσα σε μετριοπαθείς και καθαρούς και σκληρούς συντηρητικούς, με μήλον της έριδος την πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η πολιτική του πορεία

Σήμερα, ο 51χρονος Ντάτον δήλωσε «πεπεισμένος» για την ανάγκη η Αυστραλία να φέρει μια «κατάλληλη απάντηση» στη μείωση των εκπομπών.

Στις προηγούμενες κυβερνήσεις των συντηρητικών κατείχε κυρίως τα χαρτοφυλάκια της Μετανάστευσης και την Εσωτερικών Υποθέσεων.

Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, έκανε tweet μια ανακοίνωση των υπηρεσιών μετανάστευσης για την αναχαίτιση ενός σκάφους που μετέφερε αιτούντες άσυλο.

«Μην παίρνετε ρίσκο στον τομέα της εθνικής ασφάλειας με τους Εργατικούς», είχε σχολιάσει.

Όταν ήταν υπουργός Άμυνας υπό τον προηγούμενο ο πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, είχε συγκρίνει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με τον επεκτατισμό των ναζί στα χρόνια του 1930.

«Ο μοναδικός τρόπος να διατηρήσουμε την ειρήνη είναι να προετοιμαστούμε για πόλεμο», είχε πει εκείνη την εποχή.

Σήμερα, είπε ακόμη πως «το θέμα της Κίνας υπό τον πρόεδρο Σι θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει».

Όταν ήταν υπουργός Μετανάστευσης, είχε προκαλέσει κατακραυγή λέγοντας πως η πλειονότητα των προσφύγων που θέλουν να εισέλθουν στην Αυστραλία δεν ξέρουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να μετρούν «κάτι που είναι πρόβλημα».

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης πως ορισμένες γυναίκες που ζητούσαν άσυλο λέγοντας ότι είχαν υποστεί βιασμό σε στρατόπεδα κράτησης εκτός Αυστραλίας «προσπαθούσαν» να κάνουν έκτρωση στη χώρα.

Πολιτικός για όλους τους Αυστραλούς

Μετά την αποτυχία τους στις εκλογές, ο Ντάτον και οι σύμμαχοί του των Φιλελευθέρων προσπάθησαν να σβήσουν το πολύ δεξιό αποτύπωμά του.

Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ως εκ τούτου σήμερα πως οι πολιτικές του «θα προορίζονται σαφώς για τους ξεχασμένους Αυστραλούς, στα προάστια και σε όλη την Αυστραλία».

Εξέφρασε επίσης λύπη για την απόφασή του, πριν από μερικά χρόνια, να μποϊκοτάρει την εθνική συγγνώμη που παρουσιάστηκε το 2008 στους Αβορίγινες που είχαν απαχθεί με τη βία από τις οικογένειές τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που παραιτήθηκε από επικεφαλής των Φιλελευθέρων μετά την ήττα του στις εκλογές, προσέφερε σήμερα την «ανεπιφύλακτη» υποστήριξή του στον Ντάτον.

Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης δικαιολογήθηκε λέγοντας πως εκείνη την εποχή πίστευε πως «η συγγνώμη πρέπει να παρουσιάζεται όταν τα προβλήματα λύνονται, και τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί».

Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι έπλεξε το εγκώμιο του Ντάτον, εκτιμώντας πως είναι πιο αξιόπιστος από τον Μόρισον.

«Ο Πίτερ Ντάτον δεν πρόδωσε ποτέ την εμπιστοσύνη που του είχα δώσει», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ