ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οργή για «φιλοαμερικανικές και σεξουαλικά υπαινικτικές» εικόνες σε σχολικά βιβλία

Κίνα: Οργή για «φιλοαμερικανικές και σεξουαλικά υπαινικτικές» εικόνες σε σχολικά βιβλία
Τα σχέδια, που βρέθηκαν σε μια σειρά βιβλίων μαθηματικών που χρησιμοποιούνται από τα κινεζικά δημοτικά σχολεία για σχεδόν μια δεκαετία People's Education Press/ CNNi

Η Κίνα διέταξε μια πανεθνική αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων αφότου κάποιες εικονογραφήσεις κρίθηκαν, από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, ως «άσχημες, σεξουαλικά υπαινικτικές και κρυφά φιλοαμερικανικές»

Η είδηση ​​έχει προκαλέσει την ανησυχία ορισμένων ειδικών και γονέων που φοβούνται ότι η εκστρατεία θα μετατραπεί σε ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών» και αντιπροσωπεύει μια περιττή αυστηροποίηση της ήδη αυστηρής λογοκρισίας στις εκδόσεις.

Τα σχέδια, που βρέθηκαν σε μια σειρά βιβλίων μαθηματικών που χρησιμοποιούνται από τα κινεζικά δημοτικά σχολεία για σχεδόν μια δεκαετία, κρίνονται ως αμφιλεγόμενα για διάφορους λόγους.

Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν τα σχέδια, όπου απεικονίζονται παιδιά με μικρά, γερασμένα μάτια και μεγάλα μέτωπα ως «άσχημες, προσβλητικές και ρατσιστικές».

Αλλοι έχουν εξοργιστεί με τα «σεξουαλικά υπονοούμενα» στα σχέδια, καθώς κάποιες εικόνες δείχνουν μικρά αγόρια όπου φαίνεται ένα περίγραμμα των γεννητικών οργάνων τους. Σε ένα άλλο σκίτσο, εμφανίζεται ένα αγόρι να έχει τα χέρια του στο στήθος ενός κοριτσιού, ενώ ένα άλλο τραβά τη φούστα ενός κοριτσιού ή το εσώρουχο ενός κοριτσιού να φαίνεται καθώς πηδά σχοινάκι.

Οι χρήστες του Διαδικτύου κατηγόρησαν επίσης τις εικόνες ως «υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή δείχνουν πολλά παιδιά να φορούν ρούχα με σχέδια με αστέρια, ρίγες και στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Επίσης, ένα σχέδιο που έδειχνε μια ανακριβή απόδοση των αστεριών στην κινεζική σημαία κατηγορήθηκε ότι ως «αντι-κινεζικό».

Από την Πέμπτη, όταν και προβλήθηκαν οι εικόνες στο διαδίκτυο, το θέμα κυριαρχεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, κατά κύριο λόγο, με οργισμένα σχόλια.

Πολλά σχετικά hashtags έχουν συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια σχόλια στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter.

Πολλοί εξέφρασαν την έκπληξη και την οργή τους που οι εικόνες αυτές, όχι μόνο βρίσκονται σε σχολικά που εκδόθηκαν από τον κρατικό People's Education Press, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της χώρας που ιδρύθηκε το 1950, αλλά είχαν περάσει απαρατήρητες για τόσα χρόνια. Τα σχολικά αυτά βιβλία χρησιμοποιούνται από το 2013.

Κινέζοι εθνικιστές ινφλουένσερς έκαναν λόγο για «δυτική πολιτιστική διείσδυση», ισχυριζόμενοι -χωρίς αποδείξεις- ότι οι εικονογράφοι δούλευαν κρυφά για «ξένες δυνάμεις», ειδικά τις ΗΠΑ, προκειμένου «να διαφθείρουν τις ψυχές αθώων παιδιών».

Εν μέσω της αναταραχής, ο κρατικός εκδοτικός οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι ανακαλεί τα σχολικά βιβλία και θα επανασχεδιάσει τις εικόνες, χωρίς ωστόσο να κατευνάζει τις οργισμένες αντιδράσεις.

Το Σάββατο, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας παρενέβη, καλώντας τον εκδοτικό οίκο «διορθώσει και να μεταρρυθμίσει» τις εκδόσεις του και να βεβαιωθεί ότι η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη για τη νέα σχολική χρονιά.

Διέταξε επίσης μια «ενδελεχή επιθεώρηση» των σχολικών βιβλίων σε εθνικό επίπεδο για να βεβαιωθεί ότι το διδακτικό υλικό «συμμορφώνεται με τις σωστές πολιτικές κατευθύνσεις και αξίες, προωθεί την εξαιρετική κινεζική κουλτούρα και συμμορφώνεται με τα αισθητικά γούστα του κοινού».

Με πληροφορίες από Math books outrage China with 'ugly, sexually suggestive, pro-American' images, by Nectar Gan, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ