ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολάβηση και για το «άνοιγμα» των ουκρανικών λιμανιών πρότεινε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι

Διαμεσολάβηση και για το «άνοιγμα» των ουκρανικών λιμανιών πρότεινε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι
AP Photo/Sergei Grits, File

Το ζήτημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και τους τρόπους διάνοιξης των ουκρανικών λιμανιών συζήτησαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών το βράδυ της Δευτέρας.

«Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Νωρίτερα, η Μόσχα εμφανίστηκε έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, σε συντονισμό με την Άγκυρα.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και καλαμποκιού έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές. Η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα από τα αγαθά της μέσω θαλάσσης, αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, αναγκάστηκε να βρεις χερσαίες οδούς μεταφοράς μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον Δούναβη.

Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού εκτινάχθηκαν κατά 20% τον Μάρτιο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στην παραγωγή σιταριού, με τον πλανήτη να αντιμετωπίζει μια συχεχώς επιδεινούμενη κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ