ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο του Ερντογάν στον Economist για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Άρθρο του Ερντογάν στον Economist για τη Σουηδία και τη Φινλανδία
Βήμα στον Ερντογάν έδωσε ο Economist για να εκθέσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ AP Photo/Burhan Ozbilici

Άρθρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, φιλοξενεί ο βρετανικός Economist.

Στο άρθρο που υπογράφει ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνεται η θέση της Τουρκίας ότι «η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα αυτή πριν από την ένταξή τους. Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα αυτό».

Με τον όρο τρομοκρατία η Τουρκία χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της και τις γειτονικές της χώρες, Ιράκ και Συρία, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φιλανδία επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Στην αρχή του άρθρου του ο κ. Ερντογάν κάνει μία αναδρομή στην προσφορά της Τουρκίας στην Βορειοατλανική Συμμαχία: «Η Τουρκία είναι περήφανος και απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η χώρα μας εντάχθηκε στη συμμαχία το 1952, έχοντας στείλει στρατεύματα στην Κορέα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και των επακόλουθών του, η Τουρκία υπήρξε δύναμη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα τουρκικά στρατεύματα, επίσης, έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το Αφγανιστάν, ως μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ».

Τονίζει ότι η Τουρκία επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην αμυντική της βιομηχανία, ενισχύοντας την αμυντική της ικανότητα, που «συνέβαλε επίσης στην ανθεκτικότητα και τη δύναμη του ΝΑΤΟ».

«Οι απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας άλλαξαν τα τελευταία χρόνια και αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι το ΝΑΤΟ ήταν ένας «παρωχημένος» οργανισμός που έπαψε να εξυπηρετεί τον σκοπό του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μάλιστα το 2019 ότι η συμμαχία βίωνε εγκεφαλικό θάνατο. Οι ίδιοι άνθρωποι αμφισβήτησαν τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο συνδυασμός εξαιρετικών ευσεβών πόθων και ακραίας στρατηγικής μυωπίας κόστισε στη συμμαχία πολλά χρόνια» αναφέρει.

Αντιθέτως, σημειώνει, «η Τουρκία υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ -όπως όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί- έπρεπε να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια. Ειδικά για την τρομοκρατία, η έλλειψη συλλογικής δράσης, παρά τις άμεσες επιθέσεις εναντίον πολλών κρατών μελών, υπονόμευσε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και πυροδότησε βαθιά δυσπιστία μεταξύ των πολιτών των χωρών του ΝΑΤΟ για τον οργανισμό. Η Τουρκία τόνισε αυτή την τάση σε όλες τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η διεθνής συνεργασία ήταν ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Θέλαμε το ΝΑΤΟ να συνεργάζεται καλύτερα στον στρατιωτικό τομέα και σε θέματα πληροφοριών όταν αντιμετωπίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι μόνο για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης και της στρατολόγησης της τρομοκρατίας εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ».

erdogan-economist-Screenshot-2022-05-31-003821.jpg
Απόσπασμα από το άρθρο του κ. Ερντογάν στον Economist

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλύει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συναινέσει στην ένταξη των δύο Βαλτικών χωρών στη Συμμαχία:

«Καθώς όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποδέχονται την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για τη συμμαχία, είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένα μέλη αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν πλήρως ορισμένες απειλές κατά της χώρας μας. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενέχει κινδύνους για τη δική της ασφάλεια και το μέλλον του Οργανισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να περιμένουμε από αυτές τις χώρες, που θα περιμένουν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ να τις υπερασπιστεί βάσει του Άρθρου 5, να αποτρέψουν τη στρατολόγηση, τη συγκέντρωση χρημάτων και τις δραστηριότητες προπαγάνδας του PKK, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική θεωρούν τρομοκρατική οντότητα.

»Η Τουρκία ζητά από τις υποψήφιες χώρες να περιορίσουν τις δραστηριότητες όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και να εκδώσουν τα μέλη αυτών των οργανώσεων. Δώσαμε ξεκάθαρα στοιχεία στις αρχές αυτών των χωρών και περιμέναμε ανταπόκριση από αυτές. Επίσης η Τουρκία θέλει αυτές οι χώρες να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ. Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλα τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα πριν ενταχθούν. Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα αυτό».

»Επιπλέον, η Τουρκία τονίζει ότι όλες οι μορφές εμπάργκο όπλων —όπως αυτό που έχει επιβάλει η Σουηδία στη χώρα μου— είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της εταιρικής σχέσης υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Τέτοιοι περιορισμοί όχι μόνο υπονομεύουν την εθνική μας ασφάλεια, αλλά βλάπτουν και την ταυτότητα του ΝΑΤΟ. Η αδιάλλακτη επιμονή της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία έχει προσθέσει ένα περιττό θέμα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ».

Το άρθρο του Τούρκου προέδρου καταλήγει με την εξής επισήμανση:

«Όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων και την προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, μπορεί να μην υπάρχουν πάντα εύκολοι δρόμοι. Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχία θα μπορούσε να είναι πιο σύντομος κάνοντας τολμηρά και απαραίτητα βήματα. Η θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις ανησυχίες και προβληματισμούς για την εθνική ασφάλεια των άλλων χωρών, με τις οποίες θα ήθελαν να είναι σύμμαχοι, θα καθορίσει σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα ήθελε να είναι σύμμαχος με αυτά τα κράτη.

»Η άγνοια και η εμμονή όσων τολμούν να αμφισβητήσουν τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας, η οποία έχει υιοθετήσει μια θετική και εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με την επέκταση της Συμμαχίας στο παρελθόν, και του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τη στάση μας. Η χώρα μας, η οποία είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή διπλωματίας και διαλόγου, συνιστά σθεναρά αυτή η προσπάθεια να εστιαστεί στο να πειστούν οι υποψήφιοι να αλλάξουν τις θέσεις τους. Δεν υπάρχει καμία Αρχή στην Άγκυρα που να μπορεί να δεχτεί υποδείξεις για το τι να κάνει από οποιαδήποτε χώρα που δεν είναι πρόθυμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Πιστεύουμε ότι η φήμη και η αξιοπιστία της Συμμαχίας θα τεθούν σε κίνδυνο, εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ ακολουθούν διπλά μέτρα και σταθμά όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ