ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια το ένα τρίτο του Σεβεροντονιέτσκ - Ασκήσεις κινητοποίησης στη Λευκορωσία

Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια το ένα τρίτο του Σεβεροντονιέτσκ - Ασκήσεις κινητοποίησης στη Λευκορωσία
Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια AP Photo/Natacha Pisarenko

Περίπου το ένα τρίτο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, όμως η επιχείρηση για την κατάληψή της διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν οι εισβολείς. 

Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια. Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο νοτιοανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά οι ουκρανικές άμυνες καθυστερούν την προέλασή τους στο Ντονμπάς.

«Μπορούμε να πούμε ήδη ότι το ένα τρίτο της Σεβεροντονιέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο TASS ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουχάνσκ. Μάχες μαίνονται στην πόλη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν τόσο γρήγορα όσο ήθελαν, συνέχισε.

Ωστόσο «θέλουμε πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης» όρθια, πρόσθεσε.

Την προώθηση των Ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

Η Λουγκάνσκ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα από τη Ρωσία λίγο προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση θεωρούν την περιοχή τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.

Ασκήσεις κινητοποίησης στο Γόμελ

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κινητοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιφέρεια Γόμελ, όπως μετέδωσε χθες, Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η αναφερόμενη περιφέρεια βρίσκεται στα σύνορα της Λευκορωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία στα νότια και με περιοχές της ζώνης αποκλεισμού γύρω από την περιοχή του Τσερνόμπιλ. Στα ανατολικά, συνορεύει με τη Ρωσία.

Από την 22α Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικήσεων και σχηματισμών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο τον Αντρέι Κριβονόσοφ, στρατιωτικό κομισάριο της περιφέρειας Γόμελ.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις αυτού του είδους, πραγματοποιούνται παραδοσιακά για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων, αλλά και τη βελτίωση των στρατιωτικών γνώσεων, αλλά και των πρακτικών δεξιοτήτων, των στρατιωτικών στελεχών», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BelTA, επικαλούμενο τον Κριβονόσοφ.

Από την 28η Ιουνίου μέχρι την 16η Ιουλίου θα διεξαχθούν ασκήσεις σε επίπεδο περιφερειακών αμυντικών σχηματισμών.

Η Λευκορωσία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας, ενώ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της δεν λαμβάνουν μέρος σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά αποτέλεσε για τη Ρωσία ως εφαλτήριο για την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ