ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταδίκη Ρώσων στρατιωτών σε κάθειρξη 11,5 ετών για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Καταδίκη Ρώσων στρατιωτών σε κάθειρξη 11,5 ετών για εγκλήματα πολέμου
Κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου των δύο αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Δύο Ρώσοι στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου, καταδικάστηκαν από ουκρανικό δικαστήριο για τον βομβαρδισμό με εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων πόλης στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο Ρώσους στρατιώτες σε κάθειρξη 11,5 ετών.

Ο Αλεξάντερ Μπόμπικιν και ο Αλεξάντερ Ιβάνοφ, οι οποίοι άκουσαν την ετυμηγορία του περιφερειακού δικαστηρίου της Κοτελέβσκα, στην κεντρική Ουκρανία, ευρισκόμενοι μέσα σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί, είχαν δηλώσει και οι δύο ένοχοι την περασμένη εβδομάδα.

Οι Μπόμπικιν και Ιβάνοφ καταδικάστηκαν για «παραβίαση των νόμων και των ηθών του πολέμου» κατά την ολοκλήρωση της δίκης τους που άρχισε στα μέσα Μαΐου κοντά στην πόλη Πολτάβα, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν «ομολογήσει απολύτως την ενοχή τους και είχαν δηλώσει μεταμέλεια», προσθέτει το πρακτορείο.

«Η ενοχή των Μπόμπικιν και Ιβάνοφ αποδείχθηκε απόλυτα», δήλωσε ο δικαστής Έβχεν Μπόλιμποκ.

Και οι δύο παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι ανήκαν σε μονάδα του ρωσικού πυροβολικού που άνοιξε πυρ με εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων Grad σε στόχους στην περιφέρεια του Χαρκόβου από την περιφέρεια Μπελγκορόντ στη Ρωσία.

Από τον βομβαρδισμό καταστράφηκε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ουκρανική πόλη Ντερχάτσι, αλλά δεν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Μπόμπικιν και ο Ιβάνοφ, που περιγράφηκαν αντιστοίχως ως οδηγός πυροβολικού και πυροβολητής, αιχμαλωτίστηκαν αφότου διέσχισαν τα σύνορα και συνέχισαν τον βομβαρδισμό.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή στους δύο στρατιώτες ποινής κάθειρξης 12 ετών, ενώ η υπεράσπιση είχε ζητήσει από το δικαστήριο να δείξει επιείκεια, επιχειρηματολογώντας ότι οι δύο στρατιώτες εκτελούσαν διαταγές και έχουν δείξει μεταμέλεια.

Ισόβια κάθειρξη

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου η ουκρανική δικαιοσύνη είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Βαντίμ Σισιμαρίν για τον φόνο ενός αμάχου. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη Ρώσου στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε επίσης χθες, Δευτέρα, την έναρξη της πρώτης υπόθεσης που αφορά βιασμό από Ρώσους στρατιώτες.

Στην υπόθεση αυτή κατηγορείται ένας Ρώσος στρατιώτης για τον φόνο ενός αμάχου και τον βιασμό της γυναίκας του την περίοδο της κατοχής της πόλης Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο. Ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν έχει συλληφθεί ακόμη και «καταζητείται» από τις αρχές, σύμφωνα με την Βενεντίκτοβα.

Η εισαγγελία ερευνά επίσης την υπόθεση άλλων δύο Ρώσων στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια αμάχους στην Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ