ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Αντιμέτωποι με θανατική ποινή περίπου 2.300 μαχητές του Αζοφστάλ

Πόλεμος Ουκρανία: Αντιμέτωποι με θανατική ποινή περίπου 2.300 μαχητές του Αζοφστάλ
EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT

Οι μαχητές του Αζοφστάλ -ανάμεσά τους μέλη του Τάγματος Αζόφ- που παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις και κρατούνται αιχμάλωτοι από φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.

Το Κρεμλίνο έχει στηρίξει τη ρητορική του για την εισβολή στην Ουκρανία στα περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας και το Τάγμα Αζόφ, τα μέλη του οποίου συχνά χαρακτηρίζονται από τους Ρώσους αξιωματούχους ως «ναζί εγκληματίες πολέμου».

Το Κίεβο από την παράδοση του τελευταίου ουκρανικού θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, το Αζοφστάλ, δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία. Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, από την πλευρά τους, επιθυμούν να διεξαχθούν «στρατιωτικές δίκες».

«Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα διεθνές δικαστήριο στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε προ ημερών ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της περιοχής που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

«Το δικαστήριο θα αποφασίσει για αυτούς» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο «υπουργός Δικαιοσύνης» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR)» στην ανατολική Ουκρανία, Γιούρι Σιροβάτκο,σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 2.300 αιχμαλώτους πολέμου από το Αζοφστάλ» είπε, διευκρινίζοντας ότι το τάγμα Αζόφ «θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης τους.

«Σε εμάς, τέτοιοι εγκληματίες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή», σημείωσε ο Σιροβάτκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ