ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα έχανε τις εκλογές, δείχνει νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα έχανε τις εκλογές, δείχνει νέα δημοσκόπηση
Οι παρατάξεις των Ερντογάν και Μπαχτσελί (αριστερά στη φωτογραφία) συγκεντρώνουν και οι δύο μαζί γύρω στο 40%, από σχεδόν 54% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές AP Photo/Burhan Ozbilici

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό περίπου 40%, γεγονός που σημαίνει ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα εκλεγόταν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα η εταιρεία MetroPOLL για τον Μάιο του 2022 (Turkey’s Pulse May 2022), το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, συγκεντρώνουν γύρω στο 40%, πολύ λιγότερο από το 54% που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του 2018.

Συγκεκριμένα, μετά την αναγωγή των αποτελεσμάτων, ώστε αυτά να περιλαμβάνουν τους αναποφάσιστους και όσους δεν απάντησαν στην έρευνα, το ΑΚΡ παίρνει 32,7% και το ΜΗΡ μόλις 8% και δεν περνάει καν το όριο του 10% για να εκλέξει βουλευτή στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την εκλογική πτώση της κυβερνητικής παράταξης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικού Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν σημειώνει κάποια αξιόλογη άνοδο και μένει στο 22,6%, το δεξιό κόμμα IYI λαμβάνει 15,1%, απορροφώντας μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΜΗΡ με τους οποίους έχει ιδεολογική συγγένεια, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 13,8%.

Ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πάντως ότι αποκομίζει εκλογικά οφέλη από το βέτο που άσκησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, από τη στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.

Σε σχέση με την ανάλογη έρευνα του περασμένου μηνός, το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του παρουσιάζει άνοδο 2,3 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα, το 44,4% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά, ενώ το 47,3% δεν εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Τον περασμένο μήνα θετική άποψη είχε το 42,1%.

Oι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου 2023, ωστόσο δεν αποκλείεται να διεξαχθούν νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ