ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Εννέα χρόνια «Γκεζί»: Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

Τουρκία - Εννέα χρόνια «Γκεζί»: Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ
Διαδηλωτής συλλαμβάνεται στην πλατεία Ταξίμ από άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά EPA / SEDAT SUNA

Συμπλοκές ξέσπασαν γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί. Οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση για την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν τότε στην πρωθυπουργία της Τουρκίας.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τους ένοχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.

Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της Τρίτης, κρατώντας φωτογραφίες των καταδικασθέντων σε φυλάκιση.

Κρατούσαν επίσης φωτογραφίες όσων πέθαναν όταν επενέβη η αστυνομία το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα παραμείνει».

Τα πλήθη εμποδίστηκαν από την αστυνομία που έφερε ασπίδες όταν επιχείρησαν να περπατήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάρ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη.

«Ο Ερντογάν θα φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρότερες ομάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν σχολίασε αμέσα τον αριθμό όσων τέθηκαν υπό κράτηση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό σε μία από τις γέφυρες στο Βόσπορο. Έπειτα από συμπλοκή, η αστυνομία κατέβασε το πανό που έγραφε «Παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» -ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013.

Η Δύση, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζουν ότι η δικαστική απόφαση του περασμένου μήνα και οι φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα και είχαν σκοπό να εκφοβίσουν τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Οι επικριτές λένε ότι η ετυμηγορία είχε ως στόχο την ποινικοποίηση του κινήματος Γκεζί και τη δημιουργία της αντίληψης ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνταν από ξένες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ