ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλώσεις και θλίψη για τους 37 νεκρούς από κατάρρευση κτηρίου

Ιράν: Διαδηλώσεις και θλίψη για τους 37 νεκρούς από κατάρρευση κτηρίου
Οι οργισμένοι διαδηλωτές καταγγέλλουν πολεοδομικές παραβάσεις υπό την ανοχή του κράτους (Oficina del vicepresidente de Irán via AP)

Τελετές στη μνήμη των 37 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από κατάρρευση κτηρίου στο νοτιοδυτικό Ιράν και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη χώρα με τους οργισμένους πολίτες να καταγγέλλουν πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας υπό την ανοχή των αρμοδίων.

Την ίδια ώρα οι αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη την εβδομάδα με αφορμή την καταστροφή αυτή. Οι πολίτες κάνουν λόγο για πολεοδομικές παραβάσεις σε κτήρια υπό την ανοχή των αρμοδίων φορέων.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον νεότερο απολογισμό νεκρών και δήλωσαν ότι ακόμα 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την κατάρρευση στις 23 Μαΐου του δεκαώροφου κτηρίου στην περιοχή Αμπαντάν, στην επαρχία Χουζεστάν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην Αμπαντάν την ώρα που γίνονται οι τελετές μνήμης, ενώ οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ελαστικά και έκλεισαν δρόμους στη γειτονική πόλη Σαντεγκάν. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Οι αρχές αποδίδουν την κατάρρευση του κτηρίου Metropol Building στη διαφθορά τοπικών αξιωματούχων και την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και δήλωσαν ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι, έχουν έως τώρα συλληφθεί για πολεοδομικές παραβάσεις.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η καταστροφή είναι αποτέλεσμα της αμέλειας της κυβέρνησης και της παγιωμένης διαφθοράς και χρησιμοποιούν συνθήματα κατά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να διαλύσει τα πλήθη και συγκρούστηκε με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οι αρχές προειδοποιούν κινηματογραφιστές και τους ηθοποιούς να μην συντάσσονται με τους διαδηλωτές, σύμφωνα με σημερινές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βραβευμένος, αντιφρονών σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ρασούλοφ δήλωσε ότι οι αρχές ασκούν πιέσεις σε δεκάδες ηθοποιούς και κινηματογραφιστές να αποσύρουν τις υπογραφές τους από δήλωση που καλεί τις μονάδες ασφαλείας, που πιέζουν τους διαδηλωτές, να «αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να επιστρέψουν στην αγκαλιά του έθνους».

«Τρομοκράτησαν κάποιους από αυτούς που υπέγραψαν με (απειλές για) σύλληψη και είπαν σε κάποιους ότι δεν μπορούν πλέον να εργαστούν. Αυτή η κατάσταση με την ελευθερία έκφρασης στην Ισλαμική Δημοκρατία», ανέφερε ο Ρασούλοφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ