ΚΟΣΜΟΣ

Αντίθετο το Πεκίνο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ταΐβάν

Αντίθετο το Πεκίνο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ταΐβάν
H Κίνα, θεωρεί την Ταΐβάν ένα νησί που ανήκει στο κινεζικό έδαφος AP/Liu Zheng

«Σθεναρά αντίθετο» δηλώνει το Πεκίνο, διαμέσου εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου,  Γκάο Φενγκ, στις εμπορικές συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

Σημειώνεται πως η Κίνα, θεωρεί την Ταΐβάν ένα νησί που ανήκει στο κινεζικό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε πως «Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης συναλλαγής μεταξύ οποιασδήποτε χώρας και της Ταϊβάν, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων και υπογραφής μιας οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας».

Οι ΗΠΑ και οι Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες την «Πρωτοβουλία για το Εμπόριο» για τον 21ο αιώνα, μερικές ημέρες αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που επικεντρώνεται στην Ασία και έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν με σύνεση τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να μην στείλουν το λάθος μήνυμα στους αυτονομιστές της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο Γκάο.

Από την πλευρά της η Ταϊπέι έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, θεωρώντας τη μία ακόμη ένδειξη της στήριξης που της προσφέρει η Ουάσιγκτον, ενώ ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ταϊβάν κάποια στιγμή να ενταχθεί στο Οικονομικό Πλαίσιο της περιοχής Ινδίας- Ειρηνικού που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ- τσανγκ, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα ότι το νησί «έχει μια κρίσιμη θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Αυτό «έκανε την αμερικανική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα μας προκειμένου να εδραιώσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε ο Σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ