ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξαφνική εμφάνιση στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ - Το ολόγραμμά της σε χρυσή άμαξα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξαφνική εμφάνιση στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ - Το ολόγραμμά της σε χρυσή άμαξα
Ντυμένη στα πράσινα, η βασίλισσα Ελισάβετ, βγήκε στον εξώστη συνοδευόμενη από τους διαδόχους της πριν ανακρουστεί ο βρετανικός ύμνος «God Save the Queen» Hannah McKay / Pool Photo via AP

«Βασιλικό αιφνιδιασμό», πραγματοποίησε η Ελισάβετ κάνοντας μια μη αναμενόμενη εμφάνιση την Κυριακή στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσει το πλήθος, ρίχνοντας την αυλαία των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου για τα 70 χρόνια της βασιλείας της.

Ντυμένη στα πράσινα, η 96χρονη βασίλισσα, η οποία απουσίασε από τις περισσότερες εκδηλώσεις του πλατινένιου ιωβηλαίου της, βγήκε στο μπαλκόνι συνοδευόμενη από τους διαδόχους της, τους πρίγκιπες Κάρολο και Ουίλιαμ, με συζύγους και παιδιά, πριν ανακρουστεί ο βρετανικός ύμνος «God Save the Queen».

Η βασίλισσα χαιρέτισε το πλήθος χαμογελώντας κατά τη σύντομη αυτή εμφάνιση, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο εσωτερικό των ανακτόρων, δηλώνοντας:

«Αισθάνομαι ταπεινά και έχω συγκινηθεί βαθιά που τόσοι πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο μου».

«Αν και μπορεί να μην παρακολούθησα κάθε εκδήλωση προσωπικά, η καρδιά μου ήταν μαζί σας και παραμένω αφοσιωμένη στο να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με την υποστήριξη της οικογένειάς μου».

«Έχω εμπνευστεί από την καλοσύνη, τη χαρά και τη συγγένεια που ήταν τόσο εμφανής τις τελευταίες μέρες και ελπίζω αυτή η ανανεωμένη αίσθηση της συντροφικότητας να είναι αισθητή για πολλά χρόνια ακόμα».

«Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τις ευχές σας και για τον ρόλο που παίξατε όλοι σε αυτές τις χαρούμενες γιορτές».

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τα ανάκτορα στο τέλος της παρέλασης που σήμανε και το τέλος των τετραήμερων εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ Β', η οποία ανέβηκε στο θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών.

Έχει βασιλέψει περισσότερα χρόνια από κάθε άλλο βρετανό μονάρχη.

Το ολόγραμμα της Βασίλισσας στη χρυσή άμαξα

Συγκινημένοι Βρετανοί χαιρέτησαν σήμερα το ολόγραμμα της Βασίλισσας μέσα από από την χρυσή βασιλική άμαξα «Gold State Coach» η οποία παρέλασε στους δρόμους του Λονδίνου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Η «Gold State Coach» που θυμίζει τις παραμυθένιες άμαξες του Disney κατασκευάστηκε το το 1762 και είναι το τρίτο παλαιότερο όχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άμαξα θα βγει ξανά εκτός Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά μετά το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσα Ελισάβετ πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

Η άμαξα είναι κατασκευασμένη από ξύλο με ένα λεπτό στρώμα φύλλου χρυσού πάνω του.Λόγω του μεγάλου μεγέθους της - βάρους τεσσάρων τόνων, μήκους επτά μέτρων και ύψους 3,6 μέτρων - μπορεί να οδηγηθεί μόνο με ρυθμό βαδίσματος.

Η «φρικτή» διαδρομή με την άμαξα την ημέρα της στέψης της

Λίγα χρόνια πριν η Ελισάβετ Β' περιέγραψε μια «φρικτή» διαδρομή με τη βασιλική άμαξα κατά τη διάρκεια της στέψης της το 1953, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την έλλειψη άνεσης στο όχημα αυτό, σε μια σπάνια εμφάνισή της σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν στο BBC.

«Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη», δήλωνε η Βασίλισσα αναφερόμενη στη Gold State Coach.

Η ιστορία της άμαξας

Η Gold State Coach είναι μια κλειστή άμαξα με οκτώ άλογα που χρησιμοποιείται από τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Γεώργιος ανέθεσε στον Francis Hastings, 10ο κόμη του Huntington, την κατασκευή της το 1760 - για να χρησιμοποιηθεί στη στέψη και το γάμο του βασιλιά με την πριγκίπισσα Charlotte του Mecklenburg-Strelitz - αλλά ήταν ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα που τελικά δεν ήταν έτοιμη για χρήση μέχρι το 1762.

Η κατασκευή της έγινε στα εργαστήρια του Σάμιουελ Μπάτλερ στο Λονδίνο και φέρεται να κόστισε 7.562 £ (1,5 εκατομμύρια £ = 1,98 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018).

Πέντε βασιλιάδες και δύο βασίλισσες την έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής για την στέψη τους: Ο Βασιλιάς Γεώργιος Δ', ο Βασιλιάς Γουλιέλμος Δ', η Βασίλισσα Βικτώρια, ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ', ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε', ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β.

Παρά το γεγονός ότι η Gold State Coach βρίσκεται σε συνεχή χρήση για αιώνες, έχει ανακαινιστεί μόνο τέσσερις φορές, σύμφωνα με το royalcentral.co.uk: το 1820 με την άνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Δ΄, το 1902 για τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄, το 1952 για τη στέψη της Βασίλισσας και το 1977 ενόψει του Αργυρού Ιωβηλαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ