ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» - Καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει το ίδιο

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» - Καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει το ίδιο
Yπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα ψηφίσει o βουλευτής των Τόρις που παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα

Ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε τη Δευτέρα από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσονπου έκαναν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου - αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα η διαδικασία για μια πρόταση δυσπιστίας, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί, με φόντο τα «κορωνοπάρτι» εν μέσω lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ – το λεγόμενο «Partygate».

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής του ITV, Πολ Μπραντ, είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Αντάρτες των Τόρις αναμένουν ότι ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το πρωί, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ