ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Ναβάλνι για τον χαρακτηρισμό ως τρομοκράτη

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Ναβάλνι για τον χαρακτηρισμό ως τρομοκράτη
Ο Ναβάλνι και αρκετοί από τους συνεργάτες του προστέθηκαν στο μητρώο τρομοκρατών και εξτρεμιστών της Ρωσίας (AP Photo/Vladimir Kondrashov)

Ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την Τρίτη μια έφεση κατά της απόφασης των σωφρονιστικών υπαλλήλων να τον χαρακτηρίσουν ως «διατεθειμένο να διαπράξει εγκλήματα τρομοκρατικής ή εξτρεμιστικής φύσης».

Ο Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021, ορίστηκε για πρώτη φορά από τις σωφρονιστικές αρχές ως ύποπτος φυγής, κάτι που συνεπαγόταν πρόσθετους ελέγχους και επιθεωρήσεις στη φυλακή. Όμως, τον περασμένο Οκτώβριο, οι αξιωματούχοι αντικατέστησαν αυτή την ετικέτα με την ετικέτα «τρομοκράτης ή εξτρεμιστής».

«Ανησυχούσα ότι θα μου ζητούσαν να φιλήσω τα πορτρέτα του (προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν και να μάθω αποφθέγματα του (του κορυφαίου συνεργάτη του Ντμίτρι) Μεντβέντεφ, αλλά δεν ήταν απαραίτητο. Απλώς η κουκέτα μου έχει τώρα μια ετικέτα που με περιγράφει τρομοκράτη», σχολίασε ο Ναβάλνι, με το συνηθισμένο σαρδόνιο τρόπο του, την κίνηση εκείνη την εποχή σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός και η ομάδα υπεράσπισής του κατέθεσαν έφεση αμφισβητώντας την ετικέτα, αλλά μια επιτροπή δικαστών στην περιοχή Βλαντιμίρ της Ρωσίας περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας την Τρίτη απέρριψε την έφεση και αποφάσισε να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό.

Ο Ναβάλνι, ο πιο σκληρός επικριτής του Πούτιν, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο, και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για παραβίαση της αποφυλάκισης.

Τον Μάρτιο, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για απάτη και περιφρόνηση δικαστικών κατηγοριών που απέρριψε ως πολιτικά υποκινούμενα. Η κίνηση σηματοδότησε μια προσπάθεια των αρχών να τον κρατήσουν στη φυλακή για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Της νέας ποινής ακολούθησε η καταστολή ενός έτους από το Κρεμλίνο σε υποστηρικτές του Ναβάλνι, άλλους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια των αρχών να καταπνίξουν κάθε διαφωνία.

Οι στενοί συνεργάτες του Ναβάλνι έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις και εγκατέλειψαν τη χώρα και η πολιτική υποδομή της ομάδας του, ένα ίδρυμα κατά της διαφθοράς και ένα εθνικό δίκτυο περιφερειακών γραφείων, έχει καταστραφεί αφού χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική οργάνωση.

Ο Ναβάλνι και αρκετοί από τους συνεργάτες του προστέθηκαν στο μητρώο τρομοκρατών και εξτρεμιστών της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ