ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία διαβουλεύεται με τη Ρωσία εν όψει της εισβολής της στη Συρία

Η Τουρκία διαβουλεύεται με τη Ρωσία εν όψει της εισβολής της στη Συρία
Στιγμιότυπο από συνάντηση των Σεργκέι Σοϊγκού (Α) και Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2019 EPA/Ahmed Mardnli

Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σοϊγκού «άνοιξε» τη διαβούλευση της Άγκυρας με τη Μόσχα αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη νέα τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Τουρκία θα απαντήσει σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Ερντογάν είχε κατορθώσει, έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να εδραιώσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με την ανοχή των Ρώσων.

Βάσει της τουρκικής ανακοίνωσης, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Σοϊγκού ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας «υπενθύμισε επίσης ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

Η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΗΠΑ κατά Ερντογάν για τη σχεδιαζόμενη εισβολή

Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε ανοιχτά την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός» διαμήνυσε ο Άντονι Μπλίνκεν. Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προ ημερών ότι δεν περιμένει την «άδεια» των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην επιχείρηση. «Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ