ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν κατά Ερντογάν για τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Συρία

Μπλίνκεν κατά Ερντογάν για τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Συρία
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός» διαμηνύει ο Άντονι Μπλίνκεν AP Photo/Jacquelyn Martin

Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πως βρίσκεται προ των πυλών νέα τουρκική εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν συνάντησής τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει λίγο νωρίτερα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός» διαμήνυσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει» υπογράμμισε.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προ ημερών ότι δεν περιμένει την «άδεια» των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην επιχείρηση. «Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», ανέφερε.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ