ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κονταροχτύπημα Μακρόν - Μελανσόν «δίνουν» οι δημοσκοπήσεις

Γαλλία: Κονταροχτύπημα Μακρόν - Μελανσόν «δίνουν» οι δημοσκοπήσεις
Μάχη για την αυτοδυναμία Julien de Rosa, Pool via AP

Εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος είναι η διαφορά μεταξύ της κεντρώας πολιτικής παράταξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι της αντίπαλής της αριστερής συμμαχίας ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών αυτή την Κυριακή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Όπως υποδεικνύει δημοσκόπηση των ινστιτούτων Ipsos και CEVIPOF που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, η συμμαχία Ensemble («Μαζί») του κ. Μακρόν φέρεται να οδεύει να συγκεντρώσει το 28% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 27,5% της συμμαχίας NUPES («Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση») του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±1,1%).

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Γαλλία σε δύο γύρους τη 12η και τη 19η Ιουνίου.

Η κεντρώα παράταξη του προέδρου προβλέπεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, να εξασφαλίσει από 275 ως 315 έδρες στην εθνοσυνέλευση (χρειάζεται 289 για να διαθέτει την πλειοψηφία).

Οριακή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οριακά πρώτη σε ψήφους, αλλά δεύτερη σε έδρες, εμφανίζει την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν η κυλιόμενη δημοσκόπηση Ifop-Fiducial που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LCI, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, έναντι 25% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει η σύμπραξη κομμάτων, υπό την ονομασία «Μαζί», που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το μέγιστο 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζονται να λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το μέγιστο 290 έδρες.

Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φθάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Ο Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όμως χρειάζεται και την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Μια πιο αισιόδοξη για τον Γάλλο πρόεδρο δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive-Toluna για το περιοδικό Challenges προβλέπει νίκη του στρατοπέδου του Μακρόν με 285-335 έδρες. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχει η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Στις εκλογές του 2017 το κόμμα LREM του Μακρόν κέρδισε με άνεση 314 έδρες αλλά σταδιακά έχανε βουλευτές, για να μείνει τελικά μόνο με 270. Διατήρησε, ωστόσο, τον έλεγχο του κοινοβουλίου χάρη στους συμμάχους του, τα μικρότερα κόμματα, που έχουν περίπου 80 βουλευτές όλα μαζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ